1 september
Een brede coalitie van zorgverleners, consumentenorganisaties etc. gaat onderzoek (laten) doen naar de wurgcontracten van de zorgverzekeraars.
Die hebben meteen laten weten dat ze het geld maar één keer kunnen uitgeven en dat ze ook vinden dat de klanten (en hun tevredenheid over de zorg die ze krijgen) meegenomen moeten worden. Ofwel: ze proberen mede opdrachtgever te gaan worden.
Kieken hoe dat afloopt….
7 september
De politieke partijen lopen nu al warm voor de verkiezingen in maart 2017.
De zorg en de vluchtelingen (respectievelijk de omgang met vreemden die best andere waarden mogen hebben, maar de onze niet mogen bedreigen…en toch ook weer niet waarden mogen hebben die in onze ogen onmenselijk zijn – zoals onvrijheid van vrouwen) worden centrale issues. Gaat de basisverzekering er komen? Verdwijnt het eigen risico? – dat voor het komend jaar alvast niet verhoogd wordt, dus er is nattigheid.
In het GL programma duikt de term empathie op (zie ook laatste hoofdstuk en Sennett, p. 55 en 67 van deze Kroniek).
De G20 zit in China bij elkaar. We krijgen brutale opkoopverhalen voorgeschoteld van Chinese (staats)bedrijven die voor heel veel geld robottechnologie-bedrijven opkopen en gekoppeld met Big Data willen laten uitmonden in een niet eerder vertoonde industrialisering 4.0. Waar de andere landen het nakijken (zullen) hebben door de onvergelijkbare schaal van kapitaal en markt in dat land.
Fricties tussen inhoud en systeem zijn er altijd en overal, binnen bepaalde normen. Worden die overschreden dan gaan aan beide zijden de verliezen te hoog oplopen. En valt een organisatie om door de reeks van onoplosbare problemen.
Zou ik nu gevraagd worden om zorgorganisaties door te lichten op hun levensvatbaarheid dan zou ik beginnen met een diagnose van die fricties in zo’n organisatie.
Dat bedacht ik bij het afscheid van een therapeut/opleider die na bijna 40 jaar de ggz instelling verliet. De speeches waren stuk voor stuk op zich al interessant als graadmeter voor de stand van zaken intern en ten opzichte van de omgeving, maar dit terzijde.
Maak maar analyses van een aantal van dat soort bijeenkomsten (ook de uitgesproken ‘welkomstwoorden’) in zo’n instelling en je weet al een heleboel. In ieder geval ook waar je precies naar moet gaan kijken om tot een betrouwbare inschatting te komen van de levensvatbaarheid, de problemen en de duurzame oplossingen.
Wat in dit geval zich opdrong is dat de fricties tussen inhoud en systeem, tussen wat het doel van de organisatie is gezien vanuit degenen die het professionele werk verrichten voor hun cliënten en degenen die met de systemen proberen daar de voorwaarden voor in stand te houden en verder uit te bouwen, gedoogd kunnen worden zolang daarvoor de middelen beschikbaar zijn. Het blijft dynamisch zolang de verschillende werelden niet als twee kampen tegen over elkaar komen te staan en de loopgraven betrokken worden.
Of dat gebeurt hangt wel degelijk af van de kwaliteiten die mensen mee brengen in de communicatie over de beslissingen die in organisaties genomen moeten worden.
Misschien wil de therapeut gewoon zijn vrijheid behouden om zelf te beslissen over het aantal sessies binnen welke een therapie succesvol kan zijn. Het nadeel daarvan is dat zo’n therapeut organisatorisch slecht stuurbaar is, en teveel middelen kan gebruiken in vergelijking met andere therapieën voor andere cliënten. Dat moet je vermijden.
Zoals je ook het uiterste moet vermijden dat alle gevallen volgens dezelfde standaard werkwijze behandeld worden, want dan kan het wel eens ten koste van het doel gaan. Maar er is inmiddels zoveel behandeltechnologie dat dat langzamerhand in beheer is gekomen van de managers (die ook over de aanschaf ervan beslissen..)
En zo kun je de hele complexiteit van dit sociaal systeem verder in kaart brengen en bedenken welke structurele ombouw van informatie-, besturings- en werkprocessen zou passen bij de gewenste invulling van de inhoudelijke component van het werk. In zoveel mogelijk decentraal beheer van de professionals zelf naar het model van Buurtzorg of Svenska Handelsbanken. J. stuurde net een concept artikel over radicaal gedecentraliseerde (unit) structuren dat daarbij heel bruikbaar zou kunnen zijn.
In de nazit van dit afscheid kwam ik in gesprek met Ger Jonkergouw. Die had net een initiatief zien stranden om aansluitend bij Human programma’s echte bijeenkomsten te organiseren waarin kijkers door konden praten over de informatie uit het programma. Als politieke actoren, maar wel in wat ik maar even noem de politiek leeg geworden ruimte, het vacuum waarin bestaande interpretaties van problemen en oplossingen letterlijk de kant en de wal niet meer raken en daarom niet werken.
Uit wat ik begreep van Ger’s eerdere projecten (o.a. in Brainport Eindhoven etc.) werd me wel een zekere parallelliteit duidelijk tussen veel van zijn en veel van mijn opvattingen. Met van hem uit, gezien als psycholoog, ook veel interventie praktijken waar ik zo mijn bedenkingen bij heb als ze zonder structureel herontwerp worden uitgevoerd. Maar wel boeiend in zijn modelbouw, gebaseerd op vele auteurs over systeemcomplexiteit, maar o.a. ook op Scharmer. Laloux kende hij niet, dus die tip heb ik aan hem doorgegeven. Inmiddels heb ik ook een lange mail van hem terugontvangen met een verdieping van zijn ideeën, naar aanleiding van mijn feed forward van een bericht van Rombout van den Nieuwenhof (Zeno) over ‘verbindend veranderen’ waarin ik weer een aantal gelijkenissen zag met Ger’s TripleHelix aanpak (interpersoonlijk, interactie, intrapersoonlijk). Wat door Ger wordt herkend.
Dat ik nog behoorlijk bezig ben met de stap van geest (en subject/bestaan?) naar systeem (zie eerder over de Luhmann workshop) blijkt ook uit mijn laatste hoofdstuk over Camus en Adorno. Daarvan heb ik overigens de afgelopen dagen de eerste vier bladzijden behoorlijk ingrijpend gewijzigd en daar ben ik ook veel tevredener over (al heb ik daar de concessie voor moeten doen vaker het woord ik te gebruiken, wat ik juist gezien de titel helemaal wilde vermijden, maar wat wel een te groot blok aan het been bleek bij het schrijven).
Mooi, ik geloof dat de AEX op de hoogste stand van het jaar terecht is gekomen (463).
Met de beurzen blijft het goed gaan, met de vluchtelingen slecht. Dat is ook stabiliteit.
Zoals het ook een stabiel verschijnsel is dat steeds meer onderzoeken niet repliceerbaar blijken, in allerlei takken van wetenschappelijke sport. Ook in de sociale psychologie weer. Ofwel: vast staande feiten blijken geen (herhaalbare) feiten onder dezelfde onderzoekskenmerken.
Dus wat is er aan de hand met de wetenschap?
Weer een ‘systeemfout’ ervaren waar je zelf niks over weet maar wat je wel schade kan berokkenen. Zeker wanneer het om een verzekering gaat. In dit geval de woonuis verzekering. Niet onbelangrijk toch?
Doordat ik niet de te verwachten nota’s in augustus kreeg, ben ik eens gaan mailen. ‘Onskuld’, op zijn Deens. Zeiden ze. Maar: een woonhuisverzekering hebt u niet. In ieder geval niet bij ons. Willen we wel een offerte voor doen.
Pardon?
Wat heb ik dan elk jaar betaald onder polisnummer zusenmezo? Er is zelfs vorig jaar nog een schade op uitgekeerd.
Zoek zoek. Ik zie dat mijn collega uw verzkering per december heeft geroyeerd wegens verkoop van uw huis.
Weet ik niks van, huis is ook niet verkocht.
Blijkt een proces vanaf melding tot aan royement zonder controle te kunnen verlopen.
Zolang niemand reclameert weet het systeem van niks.
En mensen al helemaal niet. Al zocht deze polisbeheerder (tussenpersoon) het wel allemaal mooi uit. Bleek dat ik eind vorig jaar ook een bedrag had terug gekregen (begreep al niet waar dat voor was).
Als je dan als verzekeraar ook nog niet communiceert, ook niet over de overdracht van polissen van de ene verzekeraar naar de andere, krijg je dit.
Nu kan de oude verzekering niet meer hersteld worden, maar bieden ze me wel een verzekering tegen dezelfde premie en met dezelfde voorwaarden.
Ongewild 8 maanden onverzekerd geweest. What if?...Ik heb de emails maar bewaard waarin de fout wordt toegegeven. Je weet maar ooit.
Gedupeerd ben ik wel, want geen korting meer op de pakketverzekering. Krijg ik daar die fles wijn voor? als goedmakertje?
15 september
Het Duitse chemieconcern Bayer heeft een bod van $ 66 miljard uitgebracht op de Amerikaanse zaadveredelaar Monsanto. Op de markt van landbouwchemicaliën ($ 57,5 miljard in 2014) hebben ze samen 26% en op de zadenmarkt ($ 40,5 miljard in 2015) samen 30% in handen. Als er geen autoriteit meer tegen in opstand komt.
De fusiepartners bieden boeren een strategisch pakket (zowel zaden als gewasbescherming) die de efficiëntie van de voedselproductie enorm bevordert. Zegt de Bayer topman.
Kritici zeggen dat het fusieconcern gewassen kan gaan produceren die alleen met bestrijdingsmiddelen van dezelfde leverancier bespoten kunnen worden. En daarmee een monopolist op de wereldwijde voedsel markt worden en dat kan de prijs ervan doen oplopen. De reputatie van Monsanto is op een aantal gebieden (o.a. bij de katoen in India) niet al te best.
Debatje naar aanleiding van werkelijk een onmogelijke redenering van Jan Bouwens, hoogleraar Accounting UvA, op 13 september in de VK over de rechtvaardiging van topinkomens van managers. ‘Waarde ontstaat als een manager voor het bedrijf beslissingen neemt etc’. Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiën Tilburg, reageert vandaag adequaat. Eerst vat hij samen wat Bouwens beweert en dan weerlegt hij de argumentatie. Op zijn zachtst gezegd is het discutabel dat topmanagers de juiste beslissingen voor het bedrijf nemen (Cees van der Hoeven bij Ahold, Rijkman Groenink bij ABN Amro). En het onderzoek waar naar wordt verwezen door Bouwens betreft de specifieke Amerikaanse situatie – waarin een samenhang was met het toptarief in de IB.
Topinkomens remmen kan daar ook mee, zo formuleert Verbon fijntjes.
Het schaven en slijpen aan het Slotakkoord – terwijl de hitte hier dagelijks boven de 30 graden uitkomt en iedereen het kabinet er aan herinnert dat de CO2 uitstoot naar beneden moet en dat dat meer vergt dan het sluiten van kolencentrales, verzekeringen de kassen al vast proberen te spekken omdat er veel meer klimaatschade (hagel, hevige overvloedige regen, extreme droogte, hitte) gaat optreden etc. – gaat gepaard met twijfels. Hoe preciezer ik de erfenis van Camus en Adorno probeer op te schrijven, hoe meer ik me gedwongen zie om in eerdere hoofdstukken naar daaraan verwante en daarmee strijdige opvattingen op zoek te gaan. Tijdrovend.
16 september
Bijval van een Deense psychologie hoogleraar (Svend Brinkmann, Aalborg) wiens in 2014 uitgekomen boek Sta Fast nu in het nederlands is vertaald als Standvastig.
Hou op met u zelf is de titel van de column van Margriet Oostveen in de VK vandaag.
‘De boodschap luidt: houd eens op met u zelf. Ontsla de life-coach. Spijbel bij de zoveelste bedrijfscursus. Verlies u niet langer in oeverloze vrijheden en kansen. Doe alle zelfhulpboeken de deur uit. En het belangrijkste: houd onmiddellijk op met positief denken.’
We zijn echt doorgeschoten in het wijzen naar het individu – die kan niet langer verantwoordelijk zijn voor zaken die het helemaal niet kan controleren.
Psychologen hebben grote sociale en maatschappelijke vraagstukken echt verwaarloosd.
“Aan je zelf werken” is helemaal niet zo slim.
Niet de vraag: ben ik wel gelukkig?
Maar de vraag: zijn we om de juiste redenen gelukkig?
Wat er niet in deze column staat is dat van Brinkmann in april 2016 bij Routledge het boek Diagnostic Cultures: A Cultural Approach to the Pathologization of Modern Life is verschenen.
(hoe individuele existentiële, culturele etc problemen getransformeerd worden in psychiatrische categorieën, waarmee we het zicht verliezen op de bredere historische en sociale krachten die ons leven beïnvloeden). Interessant.
Dan aansluitend bij de fusie Bayern-Monsanto:
De grootste bedrijven worden wereldwijd steeds groter (vorig jaar werd $ 3.800 miljard uitgegeven aan fusies en overnames). In twee op de drie economische sectoren is sinds de jaren ’90 sprake van concentratie.
De gevierde ‘start-ups’, de nieuwe helden van de beschavende tendens van het kapitalisme, hebben het daarentegen moeilijk, het aandeel ervan in de economie daalt.
Opnieuw is een mythe ontmaskerd.
72% van de omzet in de VS werd in 2015 gerealiseerd door de 500 grootste bedrijven.
Ze hebben veel invloed en kunnen wetgevingen naar hun hand zetten.
Maar overal kunnen incidenteel de kleinere de grotere nog steeds verslaan….
Niet onbelangrijk nieuws voor de Derde dinsdag in september volgende week:
NL groeit ook volgend jaar harder dan voorspeld (1,7%), er is dus geld om te investeren in veiligheid, politie, defensie, zorg, de werkloosheid daalt verder naar 550.000, zzp’ers zijn de afgelopen jaren 25% achteruit gegaan in inkomen (gemiddeld zelfs naar 22.000).
For the record op deze vrijdagmiddag na een hete week (in september):
Het laatste hoofdstuk beschouw ik als af. Al valt er nog heel veel over te zeggen.
Maar al met al past het goed in het beoefende essayisme (zie Essayismus van Musil: discursieve stijl en levenshouding, zie eerder in dit deel, pagina 6) in dit project, waarom zou het anders Schrijvend leven heten?
23 september
De algemene beschouwingen op dinsdag en woensdag een beetje gevolgd. Toch wel.
Om te zien hoe de patronen tussen de partijen onderling en tussen regering en parlement weer herbevestigd worden. Wie er de meeste touwtjes in handen heeft.
Op het eerste gezicht is dat de regering die de begroting opstelt en daarin de keuzen maakt. Maar daaronder zitten al binnen departementen en partijen, met belanghebbenden en beïnvloeders doorgesproken senario’s die uiteindelijk in deze begroting terecht gekomen zijn.
Een kantelpunt lijkt me echt dit keer de stelselwijziging in de zorg (Nationaal Zorgfonds). Als Roemer (SP) die de beschouwingen opent, ermee komt, vliegt iedereen meteen naar voren. Want niemand kan meer om dat idee heen, maar het ‘is’ nog van de SP. En van de vele Nederlanders die van het eigen risico af willen, dat de laatste jaren fors gestegen is. En die vele Nederlanders gaan 15 maart 2017 kiezen; andere partijen staan wat betreft de simpelheid van het idee al op een grote achterstand.
Wie vertegenwoordigt de zorgverzekeraars, want daar lopen toch ook een groot aantal onzichtbare draden mee vanuit de verschillende partijen. Tien jaar geleden hebben ze de markt voor niks gekregen van de ziekenfondsen. Nu zijn ze uiteraard al bezig met het scenario dat het zorgfonds er komt en zij nks meer waard zijn, want al hun klanten kwijt. Gaan ze bedenken dat ze uitgekocht moeten worden – terwijl ze nooit voor hun business hebben hoeven betalen en nu gezamenlijk € 11,5 miljard op de plank hebben liggen? Hoe gaan de farmaceuten reageren op zo’n superconsument die om korting op medicijnen kan vragen?
Het debat over het Zorgfonds zette de toon. Als het gaat gebeuren, is er veel werk te verzetten. Hopelijk niet door dezelfde organisatie adviseurs als die de Nationale Politie zo lang de verkeerde kant op stuurden. Maar ik sluit het niet uit dat uit de problemen (doorgeschoten marktwerking, geld verslindende bureaucratie, zorgmijders, tekorten op zorgverlening aan bepaalde doelgroepen, te dure medicijnen, te grote reserves, te dure managers en adviseurs etc.) veel grotere nieuwe problemen voort gaan komen.
Het is een enorme opgave om alle zorgorganisaties in te gaan richten volgens het verdiepte unitmodel, operationeel gedecentraliseerd, zoals Buurtzorg dat al is. Maar het zal moeten om de zorgkosten (€75 miljard in de begroting en daar komt dan nog bij wat wij aan eigen risico betalen en er zal nog wel wat meer bij komen) niet nog verder te laten stijgen en met dat geld alle nodige zorg te kunnen blijven verlenen en innovatief te blijven.
Misschien heeft een grote zorgverzekeraar als alternatieve strategie om zichzelf via een service contract om te structureren tot dat Zorgfonds. Kan ook zo maar gebeuren, gezien de aantallen verzekerden die sommige concerns al hebben.
Met op de achtegrond Turkije problematiek in NL, of breder: de immigrantenstroom naar Europa en de onderlinge verdeeldheid in Europa over dat onderwerp, de reële terreurdreiging van IS en de opgeklopte angst van burgers om kwijt te raken wat ze hebben, gaat het debat dit keer ook vooral over de identiteit. Waar trekken we de grens?
Aan de democratische vrijheid van geloof, van meningsuiting, van privacy etc., van aanvaardbare welvaartsverdeling en ongelijkheid, zit een hele sleep ermee samenhangende thema’s vast die dan ook allemaal voorbij komen.
De dimensies: rechtvaardig____________onrechtvaardig
tolerantie ____________ repressie
Alle oordelen die we over dat hele complex hebben, onze identiteit bepalend, komen opnieuw op de weegschaal te liggen.
Politici zorgen er dan altijd voor dat de retoriek het wint van de inhoud. Zelfs als ze daarvoor moeten zeggen dat ze het zo graag eens over de inhoud zouden hebben, maar dat dat nooit kan in dit huis omdat de anderen vast zitten aan hun eigen politieke standpunten…Vreselijk, die media politiek. Maar een realistische politicus loopt niet weg voor die schizofrenie. En zo zie je ook wie het echte acteertalent en retorisch vermogen heeft. Klaver heeft het, en de anderen weten dat, houden terdege rekening met hem, dat is snel gegaan (en gaat vermoedelijk ook weer snel voorbij…op zoek naar nieuwere uitdagingen). Van der Staaij heeft het. Gaat nooit verder dan zijn agenda (gezin, veiligheid, krijgsmacht, politie, godsdienstvrijheid), maar pakt het hele spektakel wel in (uivergrote foto’s uit de Statenpassage) en is in die zin de bovenliggende partij.
Zo begon Buma met de Tocqueville’s Démocratie en Amérique (1835) en Thieme (de enige vrouwelijke fractieleider!) met wel een eel passend citaat uit Wollstonecraft (waarom volgens de toenmalige heren vrouwen en dieren! uiteraard geen kiesrecht toekomt). Er is een lange weg afgelegd en een nog veel langere te gaan, met overal mensen die houvast ontlenen aan het stelsel van ideeën dat ze als het juiste zien en waarvan ze hun identiteit laten afhangen. Schijnwerelden als noodzakelijk complement van de strijd om het bestaan. En zo sterk en diep ontwikkeld dat niemand ze als schijn kan zien, laat staan dat ze door een tegenstander onderuit te halen zijn. Schijnwerelden zijn zichzelf reproducerende systemen, daar kan ik wel met Luhmanns concepten uit de voeten.
En in het acteren in media zijn de meeste jonge mensen al heel ervaren. Dat levert niet alleen expressieve types (vloggers) op die heel veel verschillende gezichten hebben overgenomen en uitgeprobeerd (met bijbehorende bewegingen), maar ook een maximum aan ontwikkelde vermogens om je te handhaven in schijnwerelden. En een diep vertrouwen in de kunst om te blijven experimenteren met jezelf in welke situatie dan ook.
Actor, acteurs, acteren: je komt niet van dat thema af wanneer je naar de systemen in termen van Luhmann gaat kijken.
En is het dan toch een kwestie van subject (filosofisch gezien) om gesloten systemen te doorbreken en in een ander type zelfreproductie te brengen? Subjecten die principes (beslissingspremissen) wijzigen waarmee andere structuren mogelijk worden (verdiepte unit structuren?).
Je zou een analyse van de wereld van nu kunnen maken aan de hand van de serie unReal die ik gisteren voor het eerst zag. Laag op laag op laag, camera achter camera achter camera, schermwereld. Knap gedaan en hilarisch, dit lijkt nog de enige vorm van Richard Pryor achtige humor te zijn waaruit je in een mediawereld nog een kritisch perspectief kunt halen. Zo je daar al in bent geïnteresseerd en niet slechts uit nieuwsgierigheid kijkt om informatie te krijgen over de ‘wereld achter de schermen’ voor het geval je zelf nog eens gaat meedoen aan een van de vele big brother ‘reality’ verkiezingen, series, avontuurlijke reizen en weet ik niet wat allemaal meer voor amusementsformats. De zichzelf manipulerende actor/acteur in de schermwereld.
En dan te bedenken dat de conflicten in de wereld die de condities bepalen voor dit soort debatten in elk parlement, waar dan ook, worden veroorzaakt door schaarste vraagstukken (die gemanipuleerd worden door machthebbers, politici, legers en wereldconcerns samen) van water, grondstoffen en alles wat maar voor een economie belangrijk is. China stelt zich daarin op als de superkapitalist die alles koopt was het nodig heeft voor de industrialisatie 4.0. En er zijn maar wát veel landen en bedrijven die daar van willen profiteren. Dus verkopen als ze daar de onmogelijke prijs voor krijgen. China weet wat aandeelhouders willen en gebruikt dat voor de wereldwijde ‘revolutie’. Met veel minder vrijheid, maar wel veel meer om te consumeren. Op elk gebied, ook in de zorg.
28 september
Schok in de zorgverzekeringswereld: DSW verhoogt premie met maar liefst 10%, en gezien hun rebelse signatuur wil dat wat zeggen over wat we van de andere verzekeraars kunnen verwachten.
De minister verwachtte 3,5% stijging….
Eerste armzalige debat Clinton-Trump eindigt in ‘overwinning’ voor de eerste, maar in de commentaren blijkt ook dat de nek-aan-nek race geen gedoodverfde winnaar heeft.
Vluchtelingenprobleem van alleen al 10 miljoen Syriërs, in de regio klem op opgevangen in Jordanië, Turkije, onderweg naar Europa. Een weg die nu ook door de Tsjetsjenen gezocht lijkt te worden. En door wie niet.
Deutsche Bank verliest meer en meer terrein. Ze hebben nooit overheidssteun nodig gehad, maar gezien de risico’s van het omvallen van zo’n bank voor de hele financiële wereld, is een ingreep steeds waarschijnlijker aan het worden. Tenzij…
Bij de lancering van de overheidscampagne over depressie (ruim één miljoen NL-rs zit aan de anti depressiva) schrijft klinisch psycholoog Lex Vendrig vandaag in de VK een boeiend opiniestuk. In lijn met wat Brinkmann (zie 16 september) in Diagnostic Cultures doet: mensen met lichte stemmingsklachten kunnen met die stoornis ook een sociale onvrede (relatieproblemen, werk etc.) communiceren. Als je die gaat medicaliseren door het een ziekte te noemen krijg je hezelfde als eerder gebeurde met ADHD, autisme etc. Zonder op zich het lijden aan zo’n stoornis te hoeven ontkennen, kun je vast stellen in hoeverre sociale en culturele processen grip krijgen op de stoornis.
Door de stoornis te labelen als ziekte snap je waarom tussen 2000 en 2010 de ggz-uitgaven meer dan verdubbeld zijn, maar dat dit niet heeft geleid tot afname van psychische stoornissen. En dat dit de komende jaren zo zal blijven.
Menselijk lijden en sociale problemen worden uitgedruk in de ‘taal’ van een depressie.
Het enige wat aan het stuk ontbreekt is de rol van door de overheid, zorgverzekeraars en anderen opgestelde bekostigingssystematieken. Pas mét een label kan een instelling een activiteit declareren. Dat helpt ook om een gewone stoornis snel te medicaliseren.
Bij het opruimen ontdekte ik een al op 2 april jl. uit Le Monde gehaald artikel over Zaha Hadid, die op 31/3/16 is overleden. Een groot architect, leerling van Koolhaas. Voor haar bureau koos ze als partner de Duitse hoogleraar/architect Patrik Schumacher, die een theoretisch heel nieuwe richting in slaat (na modernisme, postmodernisme en deconstructivisme) en daarbij zich o.a. baseert op Luhmann (heb ik via zijn website patrikschumacher.com en zijn daarop te vinden boeken inmiddels uitgedokterd).
The autopoiesis of architecture vols. 1&2 (architectuur als subsysteem à la Luhmann).
Het ontwerpen van informatierijke omgevingen (2011).
De parametrisering van de architectuur creëert velden waarop complexiteit kan worden uitgedrukt met een polycentrisch urbanisme en een architectuur ‘dont les couches soient à la fois denses et continuellement différenciées’.
De JIT (joint investigation taskforce) die de ramp met de MH-17 (2014) onderzocht, komt officieel naar buiten met het bericht
- dat het een Russische BUK raket was
- afgevuurd in een door Russische rebellen bezet gebied in Oekraïne.
En levert de bewijzen die daarbij horen.
Uiteraard blijft Moskou ontkennen. Zowel aan de vooravond van de persconferentie vandaag van de JIT, als vandaag.
Dat is ook zo kenmerkend voor deze wereld: binnen het informatiebereik van beide ‘zenders’ is de eigen boodschap waar, en de andere dus onwaar. Die bereiken zijn immens groot (geografisch en qua aantallen mensen en media daarbinnen die bereikt worden). Over beide zenderbereiken heen gezien moet er een onwaar zijn. Maar wie heeft de middelen om in deze beide gevallen aan voldoende fact checking te doen?
SNS Securities is door NIBC overgenomen, SNS zelf gaat vanaf 1 januari de Volksbank heten. Een opmerkelijke naam.
29 september
Gisteravond bij het eten in de Plak het antwoord van Theo Hoek gekregen op mijn vraag – na het zien van zijn produktie in oktober vorig jaar (zie oktober 2015) – ‘hoe staat Theo vanochtend op’? Door toeval had ik die zin gistermiddag bij het werk aan deze Kroniek onder ogen gekregen en had ik het antwoord nog steeds niet.
En zie, een paar uur later zit Theo met vrouw (tevens regisseur, Joos van Dooremalen) in hetzelfde eetcafé.
Euforisch, zei hij. En dat hij net een soort gelijke ervaring als met zijn produktie had bij het lezen van het boek Jongens waren wij van Chris van Esterik, over de totalitaire verleiding van de jaren ’70. Net verschenen bij Balans.
Natuurlijk moest ik vertellen waarom ik hem, bijna een jaar later, die vraag stelde.
Dus zei ik dat mijn ervaring bij het zien en horen van Wonderland in deze Kroniek staat. Wil ik wel lezen, zei hij. Komt wel een keer, zei ik. Volgend jaar een website.
Maar nu realiseer ik me dat ik mezelf destijds ook beloofde nog terug te komen op die ervaring. Op wat Wonderland cultureel gezien betekent: neem alleen al maar de eerste zin van de brochure ’Ieder leven verdient een podium’. Nog voordat alle huidige media er waren waarin dat vanzelfsprekend is, zoekt een generatie naar vormen om zichzelf te laten zien en authentiek te blijven. En vindt die, zoals in het geval van Theo. Daarmee is zijn zelf-ontwerp af en kan hij er vrede mee hebben dat het af is.
Naar aanleiding van de Amerika reportages van Eelco Bosch van Rosenthal (zeer informatief overigens, zeker die over Youngstown) deze tip van hem over een studie naar het verdwijnen van de middenklasse: George Packer, The Unwinding (2013).
Als ik het zou begrijpen zou ik opschrijven wat die biochemicus Jennifer Doudna (52) die misschien wel de Nobelprijs gaat winnen, per toeval ontdekt heeft. Een taal CRISPR-Cas9 om het DNA te veranderen waardoor – in potentie – alle doorgedraaide genen waar mensen ziek van worden, zichzelf kunnen repareren (Volkskrant vandaag). Ik snap er niks van. ‘Een moleculair schaartje (knip-enzym Cas9) dat ronddobbert in de cel en dna precies doormidden knipt op de plek die je vooraf met wat simpele laboratorium handelingen hebt ‘ingesteld’’. Maar zowel de wetenschappers die er mee willen experimenteren als de patiënten die aan die experimenten willen meedoen zullen exponentieel gaan toenemen.
Op 7 augustus schreef ik dat ik begon in het tweede deel van de Thibaults. Nu bijna twee maanden later nader ik het einde. Elke avond voor het slapen gaan een paar hoofdstukken. Zo’n knap geschreven boek lees je maar zelden. Elk woord telt. Geen enkel woord kan worden overgeslagen, je zou er jezelf als lezer mee te kort doen. Terwijl je toch (net als in deel 1) meer dan duizend bladzijden in handen hebt.
Dit tweede deel is vlak na de grote oorlog geschreven en gepubliceerd (1936); is het een groot wonder dat een schrijver daartoe in staat is? Niks wonder, gewoon vakmanschap en geduld.
Hoe kreeg hij het voor elkaar om zo goed geïnformeerd te zijn over de oorlogvoerende partijen, over de diplomatieke relaties etc. Alleen uit kranten (Zwitserse en Franse?) van die bewuste dagen? Briljante fictieve sociologie: feit en fictie zorgen samen voor een houdbare voorstelling van de historische gebeurtenissen die in hun omvang en in hun afschuwelijkheid niet te vatten waren. Zulke literatuur dringt diep door in wat mensen beweegt die de oorlog in willen én er weer uit willen. Helaas pas wanneer ze alle vernietiging hebben uitgevoerd respectievelijk hebben ondergaan.
En dan uitgedrukt in een paar dagen (28 juni tot en met 10 augustus 1914, de periode voor het begin en tijdens de eerste dagen van de oorlog, eindigend met de dood van Jacques) op bijna 800 blz. en de periode ergens in 1918, eindigend op 18 november met de dood van de (zichzelf diagnosticerende arts) Antoine (Epiloog en Dagboek).
Lees alleen maar pagina 953: (oorzaak en gevolg) veertig jaar systematische bewapening loopt onvermijdelijk uit op oorlog. Alles kan veranderen op het moment van vrede wanneer er een duurzame ontwapening wordt gerealiseerd.
Of pagina 973: karakter en masker worden – in het zicht van de naderende dood – aan een glasheldere analyse onderworpen. Waarom mensen zus of zo handelen blijkt niet uit hun normale gedrag maar uit de afwijkingen daarvan, wanneer ze hun eigen leefregels en ethiek schenden. Ofwel: de oorlog als aanzet tot reflectie op de ‘innerlijke natuur’.
Zoveel zinnen die van toepassing zijn op ervaringen van mensen in de huidige oorlogsgebieden. Helaas. Ondanks de Volkenbond die er inmiddels is. Het lijkt alsof mensen eerst de hele aarde een keer door oorlogshandelingen vernietigd moeten hebben voordat in zo’n gebied vrede een grotere waarde wordt dan oorlog. Vrede voor de mensen die er nog overblijven.
In de tussenliggende eeuw is de bewapeningswedloop gewoon doorgegaan, is de kracht van vernietigingswapens vele malen groter geworden en zijn ze voor iedereen te koop.
Wat valt daaraan anders toe te voegen dan dat de mensen nog steeds verdeeld zijn in oorlog en vrede.
Der Nachsommer (Stifter); De Thibaults (Martin du Gard); Wonderland (Hoek).
Kunstwerken waarin een tijd ter sprake komt in en tijdens de wording van een afzonderlijke mens. In Heinrich (Nachsommer), in Jacques en Antoine (Thibaults) in Theo (Wonderland) spelen de krachten van de wereld buiten hen in het leven, op wie zij zelf proberen te worden. Zo leren we de persoon én die externe krachten tegelijk kennen. En de roman of het muziektheater biedt de vorm om dat uit te beelden in taal of in muziek met tekst. Het kunstwerk wordt een medium voor het delen van de ervaring van het leven in die tijd. Met tijdgenoten. Maar ook met mensen in andere tijden.
De mogelijkheden van de kunstenaar (talent en techniek, energie en voorwaarden) bepalen welke ‘zuivere’ waarde het kunstwerk krijgt. En dat bepaalt weer hoe communicatief het is, actueel naar tijdgenoten en als geheugen voor later, voor mensen die later leven en zich afvragen: hoe was het om toen te leven?
30 september
Rosetta, het moederschip dat Philae naar komeet P 67 bracht, valt vandaag op 700 miljoen kilometer van de aarde (ergens tussen Jupiter en Mars) te pletter op die komeet.
Het nieuws dat Tusk (Tesla) over een aantal jaren mensen naar Mars wil brengen, heb ik bewust niet opgenomen. Want er is zoveel van dat nieuws over (reizen in) de ruimte.
Maar het verder lezen in deel 2 van de Thibaults gisteravond, is nu wel aanleiding om te beginnen met deze twee berichten.
In het dagboek van Antoine, waarmee het tweede deel van de Thibaults afsluit, maken we de laatste maanden van zijn leven in 1918 mee. Hij weet nu dat hij door het gifgas ten dode is opgeschreven en houdt dagelijks zijn medisch logboek bij: hij blijft de arts op zoek naar een behandeling. Dit noteren is het laatste dat hij kan doen, misschien dat anderen er mee verder kunnen in het vinden van remedies voor patiënten zoals hij.
Toch hindert het noteren hem ook bij het aanvaarden van het onvermijdelijke einde van zijn leven.
In dit dagboek naast dat medische logboek schrijft hij over wat hij wijzer is geworden uit het leven dat hij heeft geleid en over het loslaten ervan, waar het arts-zijn hem niet bij kan helpen.
Dit dagboek bevat, hoopt hij, tevens lessen voor zijn neefje Jean-Pierre, zoon van zijn broer Jacques die bij zijn vredesactie aan het begin van de oorlog al is omgekomen. Voor degene die de familienaam Thibault zal voortzetten.
Nog in leven zijn betekent zichzelf de maat nemen (middelmatig, p.1015, verbeelding dat je eigen hersens en energie de oorzaak van succes zijn) en hoop voor het leven na hem in 1930 (p. 1003, hoop op een Europese unie met een republikeins, pacifistisch Duitsland) of 1940 (p. 1006, wanneer Jean-Paul vijfentwintig is en zijn oordeel over de oorlog gevormd zal hebben, hopelijk in een weer opgebouwd Europa). Martin du Gard hoopte daar in 1936 kennelijk zelf nog op.
Antoine verwacht dat de toekomst kneedbaarder is dan ze ooit geweest is en dat het individu meer gewicht zal hebben (p. 1007).
In zijn reis naar de dood kan hij met zijn identiteit als wetenschappelijk ingesteld mens hij niet terug naar de godsdienst, zeker niet na al het afschuwelijks dat hij in de oorlog heeft gezien. In werkelijk prachtige passages (vanaf p. 990) komt hij via wetenschap (als uiteindelijk te vinden harmonie met het universum als we de wetten ervan kennen) uit bij een geloof in een universele ontwikkeling naar een steeds hoger niveau. En via zijn inzicht in de onmetelijke uitgebreidheid van de ruimte en in het toeval van leven en van mensen (andere superieure vormen van leven zijn mogelijk) geeft het besef slechts een deeltje levende materie te zijn dat zich bewust is van zijn nietigheid hem de rust om zijn eigen dood te aanvaarden (994-996, waarbij ook Rostand ter sprake komt).
Ik hoop aan deze prachtige pagina’s terug te denken wanneer mijn eigen dood op de stoep staat. En ze ter herlezen, als troost bij het afscheid.
Maar het zijn ook allemaal bladzijden die een tijdgenoot aan het woord laten over een bijzondere, Europa funderende, periode aan het begin van de 20e eeuw. Die stimuleren om me nog veel meer te verdiepen in die tijd waarin president Woodrow Wilson kennelijk als vredestichter een heel belangrijk aandeel leverde, waar ik me niet veel van herinner. Maar laat ook zien hoe een schijnbare, democratie omarmende maatschappij tot oorlogsgebied kan vervallen. En dat geschiedenissen zich herhalen zegt het spreekwoord al.
Toeval is ook dat in dit gedeelte van Martin du Gard’s boek de naam Le Dantec (p. 989) valt en ik vanmorgen in een stukje over Houellebecq de naam Maurice Dantec (en Murray) tegen kwam. Schrijvers die ik niet ken, maar de eerste (overleden in juni van dit jaar) heeft wel intrigerende titels nagelaten, heb ik inmiddels opgezocht (Le theâtre des opérations, een soort kroniek ook). Volgens Houellebecq zijn dat schrijvers die ons vrijheid brengen.
(Félix) Le Dantec schijnt (staat in de roman) te hebben gezegd dat we de grenzen van het kenbare moeten aanvaarden. Hij is een in 1917 aan tyfus overleden bioloog en wetenschapsfilosoof die zich, zo blijkt uit zijn vele publicaties, inderdaad bezighield met vragen als chaos en harmonie, leven en dood, evolutie en universeel geweten etc. Dat heeft Martin du Gard kennelijk allemaal goed zitten lezen, voordat hij het Antoine meegeeft in zijn eindstrijd.
Een andere dokter (dan Antoine) die veel in de publiciteit is, Bas Bloem (neuroloog) zoekt in deze tijd naar bij Parkinson patiënten passende behandelwijzen (precision medicin). Want wat verklaart de verschillen tussen die patiënten in progressie van de ziekte? Hoe kunnen artsen daar beter op inspelen?
Daarvoor heeft hij met Verily, een dochterbedrijf van Google, een Big Data project opgezet waarvoor patiënten zelf de gegevens gaan leveren. Met behulp van een door een digitale veiligheidsexpert (Bart Jacobs) ontwikkeld device (polshorloge), dat de privacy van de patiënten garandeert en dat allerlei gegevens over hen opslaat, worden in NL gedurende 2 jaar 650 patiënten gevolgd. Die gegevens zijn ook voor neurologen elders in de wereld in te zien. En uiteraard met soortgelijke projecten in andere landen uit te breiden. Want Big Data. Alleen de behandelend arts en de patiënt kunnen hebben de sleutel om de gegevens weer te de-anonimiseren. Als je dat al zo zegt.
Volgens het World Economic Forum staat NL in heel veel opzichten vooraan in de ranglijst van welvaartsindicatoren (infrastructuur, onderwijs, zorg etc.). Misschien wel omdat we met zijn allen overal zo kritisch op zijn?
Wat ik ook nog wil lezen/aanschaffen: 1848 (Berlijn en Parijs) door Geerten Waling (2016).
De Opec landen hebben de strijdbijl begraven, de overproductie van olie wordt getemperd en dus schiet de prijs van een vat olie omhoog van $ 40 naar $ 50. Hoe lang duurt het voordat die weer terug is op het oude niveau (boven de $ 115)?
Tegenover de verbrandingsmotor staat de electrische motor (Tesla). VW concern (10 miljoen auto’s per jaar) zal in 2020 nog 1/3 diesel, 1/3 benzine en 1/3 electrische auto’s maken. De Modulärer Querbau Kasten (MQB) waarop alle conventionele auto’s worden gemaakt (kosten, omsteltijd), wordt aangevuld met een MEB. Voor alle electrische auto’s (die niet op de MQB passen omdat ze geen verbrandingsmotor hebben). Het eerste prototype heet ID en is zojuist gelanceerd.
Constellaties.
Hoeveel regels nu toegevoegd aan deze Kroniek?
Een ochtend verbruikte tijd om mijn informatiefilter zijn werk te laten doen en niet te verdwijnen in de overstelpende hoeveelheid informatie die aangeboden wordt.
11 oktober
Een aantekening als dit zul je in deze Kroniek niet veel vinden, als die er al in staat.
Vandaag, een dinsdag, weet ik niet wàt te doen met de dag. Kom er niet toe om stevig door te gaan met één van de taken die ik heb liggen.
Een soort niemandsland slokt me op.
Eigenlijk moet ik niet aan dit project 2016 denken, maar bezig zijn met de voorbereiding van colleges Analyse & Ontwerp. Maar nu de spullen daarvoor de deur uit zijn, denk ik: kan ook nog wel even blijven liggen tot volgende week.
Zal ik dan, om in dat spoor te blijven, eens verder proberen uit te zoeken wat het cybernetisch perspectief dat we in die colleges hanteren, aan mogelijkheden in zich heeft om nieuwere benaderingen (Laloux, Big Data, Exponentieel organiseren) te behandelen? Eigenlijk ook nog niet zo’n zin in.
Doorgaan met Shirine Moerkerken’s boek Zo verander ik en met het onderzoek van andere bronnen van het sociaal constructionisme? Ben ik momenteel toch ook niet helemaal voor in de juiste stemming. Terwijl daar alertheid zeker bij geboden is.
Zelfs het verder uitwerken van interessante informatie die ik vond in Management Scope (oktober) over veranderd sturen bij ING Nederland (via tribes en squads, is dat een voorbeeld van wat Strikwerda de MDO noemt?) inspireert me te weinig om mee aan het werk te gaan. De ING die wereldwijd nog eens tegen de 10.000 banen schrapt en zich bewust is van de concurrentie door andere platforms via welke bankprodukten geleverd worden. En daarmee van de disruptieve innovatie in de financiële sector. Waar ze mee in de pas zullen moeten gaan lopen, of anders zullen gaan verdwijnen.
Onvoorstelbaar perspectief toch, als je bedenkt hoe groot en machtig deze banken (nog steeds) zijn.
Uiteraard besef ik dat deze Kroniek op zijn einde loopt, het noteren ooit ophoudt, terwijl de stroom waarnemingen onverminderd doorgaat, net als de gebeurtenissen. Ik zit nog te schrijven terwijl de nieuwe generatie alleen nog maar vloggers kent die elkaars vlog op hun smartphones (tientallen, honderden keren per dag?) volgen.
Zowel het ophouden van deze geschreven Kroniek als het bewustzijn over het verschil met deze nieuwe manier van de stroom van het leven volgen, maakt je stil en maakt gevoelens van betekenisloosheid en machteloosheid los die kennelijk even de tijd moet worden gegeven.
Dus nam ik de tijd en daar kwam toch wel weer iets goeds uit voort. Bijvoorbeeld bladerde ik op aanraden van Jan A. eens rustig door Nietzsches Unzeitgemässe Betrachtungen I-IV (uit 1872/73). En pakte er ook Safranski’s Nietzsche nog weer eens bij, die zegt dat N zich met dit vroege werk o.a. tegen de materialistische geest van zijn tijd keert. Cultuur (en muziek) zijn nodig in een betekenisloze wereld.
En inderdaad, ik ben het met Jan A eens ben (ik zou niet anders kunnen) dat er een heleboel in deze beschouwingen over zijn eigen tijd zit dat het lezen meer dan waard is.
Zo ontdekte ik in UB II (Vom Nutzen und Nachtheil der Historie für das Leben; Sämtliche Werke St.a. bd 1, p. 252, r. 32) iets wat wel heel erg aan Jaspers’ omringende doet denken: ‘Das Unhistorische ist einer umhüllenden Atmosphäre ähnlich, in der sich Leben allein erzeugt, um mit der Vernichtung dieser Sphäre wieder zu verschwinden’. Lees vooral verder! Een mooie redenering over hoe zowel een tekort aan geschiedenis als een overmaat ervan schadelijk kunnen zijn voor leven.
De volgende die ik interessant vind is de vraag in dezelfde Betrachtung (o.c., 271, r. 26): ‘( ) hat sich wirklich die Constellation von Leben und Historie verändert ( )’?
Zie constellatie > hiervoor. De schatplichtigheid van Adorno en Camus aan Nietzsche.
De eerste UB (o.c., 158) is meteen scherp over de erge en gevaarlijke gevolgen van de net daarvoor gewonnen oorlog van Frankrijk (1870) waar niemand het over lijkt te willen hebben en waardoor “onze zege in een nederlaag kan omslaan” (idem). Ofwel: ook in dat opzicht zet N zich kritisch uiteen met de geest van zijn tijd, ‘unzeitgemäss – das heisst gegen die Zeit und dadurch auf die Zeit und hoffentlich zu Gunsten einer kommenden Zeit’ (o.c., 247).
Zo, toch geen geheel verloren dag, maar in mijn beleving, vergeleken bij veel andere gewone werkdagen hier temidden van de boeken waar ik zelden moeite mee heb om me er met plezier in te storten, wel een beetje een rare dag.
14 oktober
Dankzij Poetin die nu ook mee gaat in de beperking van olieproduktie stijgt de prijs per vat weer gestaag.
Staatssecretaris Wiebes (Financiën) erkent in het zoveelste debat in de TK dat de Belastingdienst hem niet op tijd heeft geïnformeerd over een € 700 miljoen kostende vertrekregeling (ze moeten op termijn 5.000 lager geschoold personeel naar ander werk begeleiden, maar juist veel hoger opgeleiden maken van de regeling gebruik – met als topgotspe dat mensen van 65 die al met de aow zijn en er nog werken € 75.000 kunnen meekrijgen). Bovendien blijken alle procedures voor zo’n project met die omvang te zijn genegeerd en daardoor zijn verplichtingen ver boven het budget aangegaan.
Nu stelt Wiebes de Bd onder curatele, gaat het bestuur weer veranderen en de processen en de cultuur weer op orde brengen. Om over de systemen nog maar de zwijgen.
Bureaucratie is goed te gebruiken om regels te ontduiken.
En dat bij een organisatie die van belastingbetalers compliance verwacht en die talloze procedures heeft om dat desnoods af te dwingen.
Laat staan wat met die budgetoverschrijding gedaan zou kunnen worden in een ander veld. Bijvoorbeeld de ouderenzorg. Waarover de SP een mooie rel losmaakte door de link te leggen tussen het wetsvoorstel tot vrijwillige levensbeëindiging waar het kabinet wil komen en de deplorabele toestand in de ouderenzorg (de implicatie is: dan wil je er vanzelf wel uitstappen, als je daaraan bent overgeleverd).
Is de implicatie van dit voorbeeld van budgetoverschrijding niet dat zorginstellingen (voor ouderen, jeugd en wat niet meer) die geld tekort komen, niet gewoon maar hetzelfde moeten gaan doen?
Een andere staatssecretaris (Martin van Rijn) heeft de uitvoering van de PGB weggehaald bij de SVB. Onvermijdelijk.
En de man (Sander Spijker) van minister Schippers (Zorg etc.) is eindelijk vertrokken bij P5COM, een adviesbureau voor efficiencyverbetering in de zorg, bij woningcorporaties etc. Flink cluppie, zo blijkt uit de website. De al langer levende vraag in de openbare ruimte was: hoe gaat het er aan de keukentafel aan toe in huize Schippers? Heeft Spijkers als zorgconsultant (ook beticht van ‘upcoden’, of te wel het precies uitmeten van de beste declaratie-behandeltijd) teveel inside informatie?
Het zetje werd gegeven door Lubach in zijn zondagavond programma. Was ook inderdaad messcherp, mét de declaratieplateau’s: bij behandelduur x kun je y declareren, bij behandelduur x+1 kom je ineens in een veel hoger tarief etc.
Op verzoek van rtv gelderland onderzochten van Bon en Suijs (Tilburg) de jaarverslagen van particuliere zorgbedrijven in Gelderland. Een opmerkelijk aantal blijkt enorme winstpercentages te hebben. Die weer als dividend aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd En een opmerkelijk aantal dient geen jaarverslagen in.
Geld dat vaak door gemeenten wordt betaald, wiens zorgpotjes al gauw leeg zijn.
Wat nou marktwerking.
Allemaal bevorderlijk voor een groeiende steun voor SP’s nationale zorgplan.
Andere partijen hebben er flink last van dat de SP hiermee naam maakt bij gewone mensen die hun eigen risico alleen maar zien oplopen.
Daarom roept de pvda ondermeer al dat dat eigen risico (€ 4,5 miljard) weg moet en voortaan via de belasting moet worden geïnd. Dan betalen de meesten het toch nog gewoon zelf, of worden ze daar weer voor gecompenseerd? Toeslagbureaucratie die tot nieuwe intermediairs leidt?
19 oktober
Stijlicoon Dylan heeft de Nobelprijs voor literatuur gewonnen.
Prorail waar jaarlijks tweeënhalf miljard euro in gaat komt weer onder directe controle van het ministerie van infrastructuur (als zbo). De tien jaar geleden voltrokken verzelfstandiging als bv wordt teruggedraaid. Want de prestaties blijven onder de maat en de begrotingen van grote projecten worden teveel overschreden.
De Belastingdienst staat ook al onder curatele (zie boven).
Eerder zagen we al dat van Rijn de PGB bij de SVB heeft weggehaald wegens wanpresteren.
Het UWV heeft zulke oude systemen dat er informatie verloren gaat (die weer bij de klanten moet worden opgehaald), dat medewerkers terwijl ze aan het werk zijn worden uitgelogd en pas een kwartier later weer verder kunnen en meer van dat soort verstoringen die voor een instabiele situatie zorgen.
Voorbeelden waaruit blijkt dat de besturing heeft gefaald terwijl ondertussen de betreffende uitvoerende organisaties in steeds complexere contexten moesten opereren.
En de infrastructuur beslist tekort schiet om dat kwalitatief hoogwaardig te doen binnen de processen, protocollen en systemen die vanuit functionele concentratie ideeën ooit zijn bedacht.
Nu brengt (vermoed ik) de schaal van de financiële gevolgen (voor de rijksbegroting, maar ook voor klanten, zoals bij SVB en UWV) de besturingscrisis echt aan het licht.
Dit zijn zaken die binnen de sfeer van de overheid en de politiek spelen en momenteel beantwoord worden met het uniforme recept van ‘cultuurverandering’.
Maar wordt het niet ook eens hoog tijd om het ontwerp van de besturingsstructuur zó eenvoudig te maken dat beslissingen genomen kunnen worden waar de verstoringen optreden? En daar de infrastructuur (HR, structuur, technologie op in te richten)?
Een herontwerp vanuit de informatiepositie van de organisatie – zo’n structuurverandering zou nog eens een echte cultuurverandering zijn.
Een mega operatie in talloze sectoren, lijkt me. Niet alleen in die van de overheid.
Ook in de financiële sector, in de zorg, in de industrie.
Ik wil het maar even opgeschreven hebben en ga nu weer verder met het voorbereiden van de colleges Analyse & Ontwerpen van organisatiestructuren waarmee ik volgende week begin in Utrecht en de week erna in Nijmegen. Dubbel draaien betekent drukke tijd.
21 oktober
Een beetje tot mijn verrassing zie ik dat ik nog niet heb vermeld dat ik een dag na de ‘niemandslanddag’ 11 oktober, begonnen ben met aantekeningen voor een hoofdstuk
Hoe het volgens mij zit. Dat kan best aan het eerste deel van Schrijvend leven worden toegevoegd. Waarschijnlijk zat de behoefte om te schrijven mij die dag ook dwars en blokkeerde dat mijn activiteiten.
Ik kom er nu op om dat te vermelden omdat ik sindsdien, tussen het voorbereiden van de colleges A&O door, die schets van dat hoofdstuk steeds verder aanvul met uit te werken aantekeningen.
De auteurs die ik behandel in de colleges A&O brengen me op ideeën, maar tevens kom ik via hen op anderen wiens werk ik eerder in handen heb gehad en die ik weer nalees. Dan stel ik vast dat ik iets opnieuw expliciteer wat jaren geleden al ingedaald is en nu opnieuw in zijn waarde voor mijn eigen (filosofie als) zelfopvoeding bevestigd wordt. Mooi proces.
Een voorbeeld. Het artikel van Vriens e.a. over Virtuous Structures (2016) vormt in het 4e college A&O de aanzet tot een essayvraag voor het tentamen. Het artikel verbindt de deugdethiek met het ontwerp van structuren die in organisaties bijdragen aan de ontwikkeling van ‘moral character’. En daarmee aan het in staat zijn tot het goede leven. Systematisch uitgewerkt, met sterke voorbeelden toegelicht, een voortzetting van de lijn van redeneren in het boek Organizations (2009).
Bij het gedeelte over de deugdethiek in het artikel grijp ik terug naar Vrije ruimte (2002) van Kessels e.a. Dat boek heb ik veel gebruikt tijdens de colleges Management & filosofie. Hun behandeling van dialectiek, retorica, grammatica en ethica komt door herlezing zin voor zin in mij weer tot leven. Ik besef wat ik voor mijn eigen ontwikkeling aan dat boek, aan het les geven erover (en aan gesprekken met Jos) heb gehad. In hoeverre ik een daarmee overeenkomend filosofisch standpunt (filosofie als zelfopvoeding) deel dat ik de afgelopen jaren in Schrijvend leven probeer te verwoorden.
Het boek van Kessels e.a. bevat veel praktisch filosofische casuïstiek over het leren een deugdzaam mens te zijn in organisaties. Bewust worden daar ook geen abstracte filosofische exercities op los gelaten, noch een therapeuthische benadering van gemaakt. Het accent ligt op oefening in het omgaan met de kardinale deugden van bezonnenheid, rechtvaardigheid, matigheid en moed. Dat helpt mensen verder (zie de casus over woede, p. 139).
Het bijzondere van het artikel van Vriens e.a. is dat het iets doet wat in Vrije ruimte niet gebeurt: het oefenen in moral character vraagt in organisaties om condities die bewust ontworpen moeten worden door ontwerpers die iets weten van wat het betekent om ook in het werk te streven naar het juiste midden tussen een teveel en te weinig. Ofwel: het artikel zet mensen vanuit een ontwerpperspectief in de bedrijfskunde aan tot reflectie op hun eigen mogelijkheden om deugdzaam te zijn (antwoord te geven op de vraag: hoe te leven?) en voegt de kunde toe (conceptueel en praktisch) om voor anderen in organisaties structurele condities te scheppen voor deugdzaam gedrag.
Virtuous structures geeft daarmee (maar liefst veertien jaar later in een inmiddels diep veranderd maatschappelijk klimaat) een heel nieuwe, actuele waarde aan de inhoud van Vrije ruimte. Dat bewijst nogmaals dat het een goed boek is. De inhoud van het boek doorstaat de tijd en blijft van waarde voor actuele vraagstukken in organisaties. Maar bijzonder is ook dat het voor mensen die leren structuren te ontwerpen praktische kennis en oefenstof toevoegt. Want als ze Virtuous structures echt tot zich hebben laten doordringen, zijn ze ook toe aan de uitleg en de praktische oefeningen in Vrije ruimte.
Er hebben nogal wat filosofen en adviseurs geleerd om met het boek Vrije ruimte te werken. Zij verrijken zichzelf wanneer ze zich het perspectief eigen maken dat in Virtuous structures zo precies is uitgewerkt. En ze zouden er goed aan doen ook het boek Organizations tot zich te nemen.
Daarmee voorkomen ze dat ze met alle goede bedoelingen in de fuik lopen van organisaties die nu hun structuurproblemen (onbeheersbaar geworden complexiteit als gevolg van te hoge mate van functionele concentratie etc.) willen ‘oplossen’ met cultuurveranderingstrajecten. Dan leren ze mensen uit die organisatie om deugdzaam te zijn, terwijl daarvoor de structurele condities blijven ontberen. Dus dat helpt die organisaties niet verder.
Wordt het tijd voor een nieuwe leergang, op basis van Vrije ruimte, Organizations en Virtuous structures?
Als ik om me heen kijk naar de worsteling met overleven in veel organisaties, kan ik niet anders bedenken dan dat er behoefte is aan zo’n leergang. Al sluit ik niet uit dat je eerst die organisaties zult moeten weten te ‘raken’ en de goede richting op zult moeten sturen. Voorbeeld: Wiebes moet weten dat de cultuurverandering bij de Belastingdienst (idem bij SVB, UWV, Prorail, zorgorganisaties en zorgverzekeraars, banken en verzekeringsbedrijven etc.) zonder dat perspectief op virtuous structures niet het beoogde effect zal hebben. Vanzelfsprekend moet je de juiste mensen opleiden, mensen op sleutelposities die zelf al besef hebben van wat het betekent om te streven naar het juiste midden in leven en werk. En die het vermogen en de middelen hebben structuren te analyseren en te herontwerpen en om veranderingsplannen te realiseren.
Ik lees het bovenstaande een paar uur later nog eens door. Ondertussen heb ik op Jos Kessels’ Eidoskoop website gekeken en naar de opzet van zijn driejarige opleiding Socrates op de markt. Met als eerste jaar Scholing van de geest (Jos’ laatste boek) en als tweede jaar Visie ontwikkeling in organisaties. Het derde praktijkjaar moet nog worden vorm gegeven.
Ik zie wel in welke behoefte die Eidoskoop opleiding voorziet: want zijn we niet allemaal bezig met (leren) zelfrealisering? En degene die die opleiding volgt kan daardoor in organisaties aan de kwaliteit van de communicatie en interactie bijdragen, ineffectieve gedragspatronen helpen doorbreken en een idee toevoegen over zinvolle doelen van het organiseren. Vermoedelijk zullen nogal wat organisaties die in complexiteit dreigen te verzanden, met hardnekkige conflicten worstelen tussen mensen die niet met elkaar kunnen of willen samenwerken of niet meer gemotiveerd zijn, met perverse gedragspatronen (verwaarlozing, integriteit), kort en goed: met wat cultuurproblemen wordt genoemd, geneigd zijn om de vraag van mensen om naar zo’n opleiding te mogen, te honoreren.
Dus valt te betwijfelen of Jos nog puf heeft om naast die tijd en energie vragende opleiding zijn expertise in dialectica, retorica, grammatica en ethica te laten samenvloeien met een deugdethisch afgestemde ontwerpbenadering van structuren die gunstig zijn voor het ontwikkelen van moral character – van een opleiding die werkt aan meesterschap in de dubbele zin van structuurbouw en praktische wijsheid.
[Na overleg met Jan A. besloten een en ander (nog) niet aan Jos K. te sturen.]
25 oktober
Manifest Scherp op ouderenzorg van Hugo Borst – die al eerder veel succes had met zijn boek over zijn dementerende moeder.
Namens al die kinderen die zien hoe hun ouders terechtkomen in niet altijd even hoogwaardige ouderencentra.
Een 10 punten programma dat het zoveelste veertje kan zijn dat aandacht trekt maar zacht landt op de zorg of – met meer middelen – de zorg echt ontwricht en het laatste zetje in de goede richting geeft.
Ik hoop onder de voorwaarde dat elk bestuurdersinkomen boven de € 180.000 (en dat zijn er nogal wat) onmiddellijk wordt ingeleverd. En niet stiekem weer geherfinancierd wordt uit de extra middelen. Want die moeten naar opleiding voor hogere kwaliteit en naar meer verzorgenden die hun vak uitoefenen in passende organisatorische condities.
De timing van het manifest en de media toegankelijkheid van Borst lijken in elk geval in orde.
Verder heb ik mij vanochtend bezig gehouden met QRM (ten behoeve van A&O) en vanmiddag met Karen Stephenson (aangeraden door Willem) en haar sociaal netwerk analyse. Een lezing uit 2013 van haar gevolgd via vimeo, te vinden op de site van netformresources.com, haar bedrijf.
Zet haar netwerkanalyse niet ook de constructionisten/constructivisten in een juist perspectief? De wetenschappelijke analyse van complexiteit in netwerken (egocentric networks vs larger networks that we are embedded in) laat zien dat de manier waarop iemand over zichzelf denkt in dat netwerk, volkomen in strijd kan zijn met de realiteit. Zo is ook deze website Watiknietbegrijp te beschouwen als een egocentric network (ook in Oosterlings betekenis als knooppunt van relaties) dat transparant gemaakt wordt voor anderen. De realiteit zal mij nog wel duidelijk maken in hoeverre het ermee in strijd is.
Dubbele helix van hiërarchie en netwerk van relaties.
Posities: hub, pulsetaker, gatekeeper. Quantum Theory of Trust laat zien waar de cultuur en waar de echte veranderaars van die cultuur zitten. Dan wordt cultuurverandering een heel ander verhaal. Zou de Belastingdienst hier al zicht op hebben? Of die andere organisaties die in de problemen zijn.
Mooie voorbeelden (Artsen zonder grenzen, Shell).
Op inrichtingsregelen infrastructuur HR een heel interessante sociaal kapitaal benadering, mét tools en een hele batterij aan algoritmen in een database.
31 oktober
Twee ervaringen met de beheersing van de zorg.
Ik ga naar een mondhygiënist om het gebit te laten reinigen. Ik geef netjes aan dat ik bloedverdunners slik. Daarop krijg ik een uitgebreide lijst met 25 medische vragen: Europese Medisch Risico Registrerende Anamnese (EMRRH).
Ik zie niet in waar dat voor nodig is, die informatie heb ik zelfs nooit aan mijn tandarts gegeven. Dus zeg ik de afspraak weer af. Maar dan blijkt gebitsreiniging ook zonder ingevulde vragenlijst te kunnen.
Al zegt de hygiëniste als ik eenmaal in haar stoel zit wel dat ik haar risico ben wanneer zij mij behandelt. Begrijp ik, verzekeringstechnisch, protocollair en professioneel (standaarden) zullen er best redenen zijn om (in 2000?) met zo’n europese lijst te beginnen. Dat gaat dan interfereren met het alsmaar verder willen uitbreiden van de tandzorg (tot en met de huidige ‘noodzaak’ van pocketreiniging), zeg maar met het business model: het is een manier om steeds meer informatie te hebben over ‘patiënten’? Ondernemen in de zorg heet dat.
Ik ben tevreden over de behandeling (zonder eindeloos gemurmel over gebreken, waarvoor de oplossing altijd door de mondhygiënist zelf leverbaar is, tot electrische tandenborstels toe…; daarin lijken ze op organisatie adviseurs).
Omdat ik particulier betaal krijg ik na de behandeling een rekening en als ik die thuis nog eens goed bekijk, zie ik daarop mijn geboortedatum en bsn staan. Die hebben ze niet van mij, dus hoe komen ze eraan en kan dat zonder mijn toestemming, en wat weten ze dan nog meer? Op die vraag luidt enkele dagen later het antwoord dat daarvoor een gezamenlijk systeem bestaat (Vecozo, Tilburg); alle zorgverleners die daar toegelaten zijn, kunnen het zonder vooraf toestemming te vragen, raadplegen.
Op mijn verzoek verwijdert mijn mondhygienist mijn gegevens uit haar eigen systeem.
Maar kan ik ze ook uit Vecozo halen?
Tweede ervaring.
Ik bestel het herhaalrecept voor medicijnen (bloedverdunner en vaatverwijder).
Gebruik al negen jaar dezelfde pillen en haal ze op bij dezelfde apotheek. Bij afhalen blijkt de bloedverdunner ineens een poederzakje te zijn, in plaats van een in water oplosbare pil. Even los van het ongemak van een poederzakje: mij is niet naar mijn voorkeur gevraagd al betaal ik de medicijnen zelf (eigen risico). Op mijn vraag is het antwoord dat dat preferentievoorschrift van de zorgverzekeraar is. Maar gaat die dan ook over waar ik mijn eigen risico aan besteed? Dacht het niet. Apotheker is dat met mij eens, dus ik ruil de poeders weer om voor de pillen. Klantgericht werken bestaat vaak uit het overdoen van iets wat de eerste keer meteen goed moet gaan. Helaas.
Complexiteit ontstaat ontegenzeggelijk mede door risico- en kostenbeheersing te koppelen aan big data. Maar dat is een onderwerp in een ander verband (A&O).
In het nieuws is dat de gemeenten samen in 2015 € 1,2 miljard aan zorggeld op de plank hebben laten liggen. Om op de te verwachten zorgontwikkeling in de toekomst voorbereid te zijn, zegt de VNG snel. Je zal maar oudere of jongere zijn en in 2015 niet in jouw gemeente de zorg gekregen hebben waar je recht op hebt…omdat deze strategie (onzichtbaar, maar ongetwijfeld georganiseerd en gecoördineerd, en gestuurd vanuit potjesmanagement) ondertussen prevaleerde en misschien ook omdat de gemeenten het gewoon niet georganiseerd kregen om een goede dienst te verlenen aan de burgers.
2 november
Natuurlijk is er geen verband met 150 verpleeghuizen die onder toezicht staan (wel in verschillende zwaartecategorieën). Maar Van Rijn gaat experimenteren met de budgetten voor zorginstellingen (landelijk 280.000 mensen hebben die zorg nodig). Geld gaat bewoner/patiënt volgen en niet de instelling om zo meer invloed uit te kunnen oefenen op de dienstverlening van de instelling.
Macabere actualiteit. Schandaal is nu dat een zorginstelling met een bewoner een plascontract afsluit (3x daags naar de wc met hulp). Want zo zijn er meer handen vrij aan het bed. Verontwaardiging. Kamervragen. Kan niet, zegt de staatssecretaris
De beurzen dalen internationaal, AEX nu op 445, prijs per vat olie $ 47 (Shell verdient haast niks meer aan de olie winning) en nog zo wat economische indicatoren in de min.
Trump loopt achterstand op Clinton enigszins in. FBI doet nog wat onderzoek naar emails van Clinton. Oorzaak en gevolg.
Schitterende show door Michael Moore in Trumpland gezien. Wist niet dat hij dat ook al kon, naast kritische documentaires maken. Laat zien dat hij snapt wat Amerikanen die alles kwijt zijn geraakt wat ze hadden, op 8 november willen doen met hun laatste ‘equal right’, hun stem. Maar gaat daar vervolgens doorheen om te schetsen hoe dat mogelijk ook hun laatste keer kan zijn en daarmee diep liggende Amerikaanse waarden naar boven halend. Zoals gezondheidszorg waar niet jaarlijks 50.000 mensen sterven omdat ze geen zorg kunnen betalen. Waarvoor Hilary 20 jaar geleden als First lady al een voorstel heeft gemaakt dat toen met hoon werd afgeschoten. En waarvoor nu jaarlijks mensen moeten bloeden. Waar is de marmeren muur, net als voor de 3.000 slachtoffers van de aanslag op 9/11, met hun namen? Iedereen kent wel iemand die daar op zou moeten staan. Is dat wat we met onze fellow americans willen? Dus toch maar Hilary (die omgekeerd ook een fan van Michael Moore zelf blijkt te zijn). Ook geschetst als de definitieve omkering van de macht, wat witte mannen en hun wapenbezit helemaal gek maakt. Geef alleen vrouwen het recht op wapenbezit en de moord- en doodslag cijfers kelderen, het is afgelopen met de gedoogde harrassment en de verkrachtingen. Zelfs mother nature zorgt ervoor dat er minder jongens dan meisjes geboren worden. Etc. Hij kon met dit vergezicht – in komische vorm gepresenteerd, want het is een one man show – wel eens gelijk krijgen.
9 november
Om 8.33 uur (onze tijd), half drie ’s nachts in New York, wordt het onwaarschijnlijke bewaarheid: Donald Trump is de nieuwe, 45e president van de VS. Daar had hij de steun van de Republikeinse partij niet eens voor nodig. Dus wat betekent dat? Niet alleen voor die partij. Hillary Clinton breekt niet door het glazen plafond, ondanks haar meer dan een miljard kostende campagne en al haar bestuurlijke ervaring en ‘credentials’.
Poetin, Trump, Erdohan, Le Pen, Wilders en zo kun je nog wel even doorgaan.
Het lijkt me duidelijk dat ze in een door de politieke en economische besluitvorming van de afgelopen decennia zelf gecreëerd, immens kaal gevreten landschap stappen, een kloof òverlopend van de problemen en vraagstukken omdat de instituties en structuren het steeds meer zijn gaan laten afweten.
Wat vastgoedmagnaat Trump eufemistisch vertaalt naar potentieel dat verborgen is en weer geactiveerd moet worden. Potentieel dat tot business kan leiden voor de velen die nu alles verloren hebben en weer aan het werk willen.
Gerust stellend is dat hij niet van de conventie afweek om eerst zijn tegenstander te feliciteren en via een lofzang op wat zij voor het land heeft gedaan, en zijn eigen agenda, tenslotte uit te komen bij de belofte om de VS weer te verenigen, ook president te zijn voor degenen die hem niet hebben gekozen.
De eerste reacties van de beurzen over de hele wereld zijn fors neergaand. (Al herstelt zich dat direct nadat Trump zijn verzoenende overwinningsspeech houdt). Trump zal ingrijpen in heel wat deals (Ttip) die de politici inmiddels hebben gesloten.
Net als de staten van de VS overwegend republikeinse senatoren hebben, dus een meerderheid in de senaat, gaan in de Europese staten steeds meer nationalisten het politieke debat domineren en zelfs de leiding nemen in de parlementen. En zal verder ontregeld raken (Brexit), waarbij je maar moet afwachten wat ervoor in de plaats komt. In elk geval meer surveillance technologie en op databases gebaseerde besturing van heel wat maatschappelijke processen.
Om de wereldwijd zelfde reden: een aantal vitale instituties en daarmee rechtssystemen is niet meer opgewassen tegen de complexe taak van het regelen van de vraagstukken.
Mensen voelen daar de gevolgen van en gebruiken overal hun sterkste troef: de stem waarmee ze degenen kunnen straffen die naar de media/publieke opinie verantwoordelijk zijn voor hun ellende.
We zitten al vrij lang in onzekere tijden en vermoedelijk wordt dat de komende jaren nog conflictueuzer dan het al is. Het wordt een enorme test voor de redelijke cultuur.
En misschien is het wel de volgende stap in de (lang durende) transitie naar een heel andere (wereld)cultuur.
Misschien ooit in 1968 ingeleid door twee gezworen vijanden die diepgaande invloed hebben gehad op de veranderingen in de media-politiek: William F. Buckley en Gore Vidal. Ik zag gisteravond de documentaire Best of Enemies over hun controversiële debatten bij de presidentsverkiezingen in 1968. Vietnam. Rassensegregatie. Indrukwekkende commentaren op elkaars rechtse en linkse standpunten. Retorisch en vilein, nog niet eerder vertoond op tv en daarmee een onvoorstelbare grote invloed uitoefenend op de kijk van kiezers op de politiek. Beide hebben ook geprobeerd om senator te worden, om wat ze als aanhang meenden te hebben (hoge kijkcijfers) om te zetten in politieke macht. Maar daarin faalden ze. In de media hadden ze succes, maar niet in de politiek. Ze waren zogezegd culturele sterkhouders binnen de symbolische orde van twee tegenover elkaar staande en botsende subculturen, beide leden op hun manier aan de ondergraving van in hun ogen typisch Amerikaanse waarden.
Uiteraard werd deze manier van media bedrijven in de VS zelf en daarbuiten hét format dat anderen overnamen. De tegenstellingen in de media spiegelden de reële tegenstellingen in de maatschappij.
Al zijn de media sindsdien door technologie en professionalisering niet meer te vergelijken met de media van toen, de tegenstellingen die versterking zoeken via media, zijn (tenminste) vele malen groter en ingewikkelder (of hetzelfde en nog vele malen sterker…? ras, economische ongelijkheid, sexe ongelijkheid, milieu…).
Overigens wist ik niet dat Vidal met zijn boek (en film) Myra Breckinridge al in 1968 een soort transgender had gecreëerd, waarmee hij het puriteinse Amerika er flink van langs gaf. Boek wat ik wel een keer wil lezen.
Om niet te vergeten nog een toevoeging over de accountants. Enige tijd terug, een week of twee ofzo, heeft de AFM (?) vastgesteld in een rapport dat de accountancy firma’s verrekte weinig vooruitgang boeken in de noodzakelijke verbetering van hun professionele techniek en dienstverlening. Ik moet dat rapport nog ergens vandaan zien te halen en eens doorlezen.
Want de accountants roepen (na de schandalen) toch nu al jaren zelf dat ze daar helemaal achter staan en die verbetering zelf ter hand nemen. Is dat roepen misschien de beste manier om je macht te gebruiken om er niet echt mee aan de slag te hoeven gaan? Het lijkt er wel op.
Wie heeft die media techniek dan bedacht? Wordt daar systematisch onderzoek naar gedaan?
11 november
De dag na de verkiezing van Trump tot president van de VS heeft de Dow Jones Index een nieuw all time high van 18.807,88 punten gehaald, en wereldwijd zijn de beurzen omhoog gegaan. Op de straten in verschillende steden maken mensen luidruchtig kenbaar dat Trump niet hun president is – vanwege zijn seksistische, racistische en kapitalistische uitlatingen. Er zijn roerige tijden aangebroken – met andere middelen dan in de jaren ’70 maar met vergelijkbaar of misschien wel groter explosiegevaar, niet beperkt tot een lokaal gebied. Tegenover de populistische sociale beweging die Trump binnen de republikeinse partij op gang heeft gebracht verenigen zich de tegenstanders.
Leonard Cohen (‘Democracy is coming to the USA’) wacht de ontwikkelingen niet meer af. Hij overleed gisteren op 82 jarige leeftijd, enkele dagen na de presentatie van zijn laatste cd (You Want It Darker). Need we say more? Weer een individu die met zijn poëzie en muziek de constellatie van de symbolische orde waarmee wij ons in dit tijdgewricht tussen 1950 en 2050 oriënteren in het ons ‘omringende’, heeft verrijkt – en daarmee ons eigen uitdrukkingsvermogen ten aanzien van de vele lagen (de tissues die het eeuwig vloeiende absorberen) in de werkelijkheid. Om de simpele reden dat zoveel mensen wereldwijd de muziek en de woorden horen die hij gemaakt heeft (ook als er niets van Cohen wordt afgespeeld) – en zich dan bijvoorbeeld realiseren in welke stemming ze zijn. Woorden en klanken die geluk of troost, melancholie of verlichting brengen omdat mensen dat niet alle mensen dat zelf kunnen. Van Halleluja tot Suzanne, van I’m your Man tot Anthem. Of ‘A Thousand Kisses Deep’.
Cohen is één van de stemmen die bijdragen aan wat bij Camus de ‘ik kom in opstand, en daarom bestaan wij’ – regel is. Wat we doen is in het grote niets absurd maar we kunnen niet anders. En dan kunnen we nog iets moois en deugdzaams voortbrengen ook. Iets wat mensen onderling verbindt, betekenis heeft, zonder ander belang dan het leven zelf dat van begin tot eind geleefd wordt.
15 november
Deel van de gemeenten stopt overgehouden zorggeld in de algemene pot.
Dat kan kennelijk zo maar. Bestuurscultuur.
16 november
Het aantal door ziekenhuizen gemelde calamiteiten in de eerste helft van 2016 is met ruim de helft toegenomen ten opzichte van vorig jaar (cijfers Inspectie GZ): 752. Over het hele jaar verwacht men er 1500 (vorig jaar: 958). Sinds 2009 is het aantal meldingen verdrievoudigd.
Druk uitoefenende media (Wet Openbaar Bestuur) zorgen mede voor dit effect.
Ziekenhuizen zijn niet onveiliger geworden (logisch: de calamiteiten waren er altijd al maar werden niet gemeld), ‘ze tonen met het melden een toenemende bereidheid om van gemaakte fouten te leren’ (ik gok dat daar een strategisch adviseur bij betrokken is geweest om die formulering te vinden…). Maar weten we nu hoe veilig ze zijn?
Als oorzaken worden genoemd de vergrijzing, de technologie en de complexere zorg.
Tegelijk komt het resultaat van een onderzoek uit (Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden CBS en TNO) onder werknemers in de zorg (1,2 miljoen, waarvan 500.000 in ziekenhuizen, 680.00 in verzorging en welzijn, 8 van de 10 vrouw).
Ze ervaren meer dan in andere sectoren een hoge werkdruk, voelen weinig vrijheid om hun werk naar eigen inzicht in te richten. Ze hebben heel veel werk, zegt ruim de helft, 43% zegt dat het ‘erg snel’ moet en 35% moet ‘extra hard werken’.
Ze hebben beperkte autonomie (geen eigen besluiten, kunnen niet zelf het werktempo bepalen). 25% vindt het werk emotioneel veeleisend (dat is twee keer zo hoog als elders).
18 november
Gisteravond in het college A&O voor het eerst het model (nog zonder naam) gepresenteerd voor het ‘ontwerpperspectief van 2020’. Daarbij kan verrassend veel Thompson in een nieuw jasje worden gestoken en veel parameters uit Mintzberg, De Sitter, Lean en QRM blijven gewoon bruikbaar – maar op andere ‘plekken’. Dit ga ik de komende maanden verder uitwerken en uitproberen bij J en J en bij collega docenten A en H.
Het artikel van Vriens et al (Virtuous Structures, 2016) zou eigenlijk in het vak M&F uitgebreid in deze opleiding behandeld moeten worden. Uniek artikel.
Vandaag wordt bekend dat het Meavita proces (zie pagina 89 en 183) over moet omdat op het moment van vonnis een van de betrokken rechters al met pensioen was gegaan (vonnis moet met drie rechters worden ondertekend).
De zorgpremie stijgt volgend jaar niet met 3,5% zoals de miniser verwachtte, maar met 8-11%. Laatste offensieve verbeter daad of stuiptrekking van de zorgverzekeraars die met de rug tegen de muur staan van het Nationale Zorgplan?
22 november
Er komt nog een paradox bij in de zorg (maar: zie eerder).
De Consumentenbond heeft uitgezocht dat zorgverzekeraars met zorgverleners contracten sluiten die niet overeenkomen met de met verzekerden afgesloten polissen.
Als daar bijvoorbeeld in staat dat je recht hebt op 20 behandelingen bij de fysiotherapeut kan het goed zijn dat de betreffende zorgverlener er jou maar 10 mag geven omdat de zorgverzekeraar dat in het contract met die zorgverlener heeft vastgelegd. Verweer: zorgkosten in de hand houden.
Maar: dan verkopen verzekeraars aan verzekerden ‘gebakken lucht’ (als ze toevallig bij de verkeerde zorgverlener met een (gereduceerd) contract terechtkomen) en je betaalt premie voor iets wat je niet krijgt. Hetzelfde schijnt met medicijnen te gebeuren.
Misleiding dus.
Ben benieuwd wie er wat aan gaat doen.
23 november
De asfalt lobby heeft laten uitrekenen dat de economische schade door files jaarlijks rond € 1 miljard bedraagt. Dat het nu de media haalt wil zeggen dat het draagvlak offensief nu ook begonnen en dat er een uitgekiende strategie is gemaakt, waarvan al voorbereidende stappen zijn uitgevoerd, om op afzienbare termijn in begrotingen middelen vrij te maken voor wegenbouw.
Het is eerder ook gelukt, de betrokkenen weten hoe ze dit spel tot een succes moeten maken, misschien mede omdat een paar grote projecten (zoals A2 bij Maastricht) nu bijna klaar zijn.
Vreemd daaraan is dat niet verwacht kan worden dat een soortgelijke zorglobby de economische schade door filevorming in de zorg (wachtlijsten) adresseert en tot een soortgelijk vrijmaken van extra middelen weet te komen.
De Dow Jones is voor het eerst in de beursgeschiedenis door de 19.000 puntengrens heen gegaan. Ook de Engelse beurs groeit na de Brexit. Europese beurzen blijven gelijk.
De wet die het zakelijk verkeer met ZZP’ers moet regelen is in de wacht gezet. Zowel ZZP ers als werkgevers vonden er teveel complexe kanten aan zitten. En pleiten voor vereenvoudiging van de regels. Bureaucratie verminderen door meer onuitvoerbare regels?
24 november
De strijd om de retailwereldhegemonie gaat een volgende fase in.
Met het oog op de (snelst groeiende) Chinese markt gaat Wall Mart een strategische alliantie aan met JD.com (marktaandeel e-commerce van 35%) en datzelfde doet Amazon met AliBaba (marktaandeel 58%).
Via deze technologische platforms met achterliggende financiële, logistieke en productieketens kunnen chinese consumenten nu ook artikelen in de VS en Engeland bestellen. En kunnen op termijn (AliBaba is recent ook in Europa actief geworden) ook mensen uit de VS en Europa bij die platforms goederen bestellen.
Dat zijn immense concurrenten voor retailers als AholdDelhaize, want ze zijn een paar maatjes groter dan wat wij hier gewend zijn.
Waarom interesseert deze ontwikkeling mij?
Het is materiaal dat ik nodig heb bij het uitschrijven van het model van structuuranalyse en –ontwerp nà het tussenschuiven van technologische platforms waarmee klanten aan leveranciers, of zorgverzekerden aan zorgverleners, of verzekerden aan verzekeraars, of belastingplichtigen aan de belastingdienst gekoppeld kunnen worden. Wat er aan organisatie nog vóór zo’n platform en na zo’n platform zit (logistiek, administratief, service of goed, transport, productie, retourzendingen en wat niet al meer) is nog object van structuuranalyse en –ontwerp. Het technologisch platform vervangt ineens, maar dat is een aanname, een reeds langer inefficiënte (dus functie- of bewerkingsgerichte) productie- en besturingsstructuur die men maar niet klantgericht en lean weet te krijgen, ondanks talloze experimenten en procesverbeteringen.
Dat gebeurt pas wanneer de winstmarges echt superdun aan het worden zijn en de vraag van overleven geen abstracte vraag meer is, maar een hier en nu kwestie.
In de tijd van verscherpte politieke en religieuze tegenstellingen verdwijnt het terrein voor dialoog en min of meer niet gewelddadige uiteenzetting dat tussen de extreme fundamentele posities ligt. Dat betekent dat fundamentalisten steeds directer en onverbloemder spreken en tegenover elkaar positie kiezen. Omdat hun eigen basis in het geding is. Althans zo voelen ze dat. De tegenstander is niet meer aanspreekbaar of er wordt teruggekeerd van de gedachte dat je met de tegenpartij in gesprek moet zijn en blijven.
Ik zag een volkomen onzinnige conservatief Amerikaanse productie Why are we in Decline – Cultural Marxism. Met o.a. een hoofdrol voor Pat Buchanan. Alle traditionele Amerikaanse waarden (de identiteit, de middenklasse, het gezin, het individu, de heterosexualiteit, de blanke, het kapitalisme, het geloof en de vrijheid) zijn volgens deze documentaire op slinkse wijze geërodeerd door het cultureel marxisme (is een collectivisme waarin de staat de hoofdrol opeist).
De lijn loopt van Marx via Gramsci naar de Frankfurt School (die zelfs naar New York kwam) en die heeft op alle fronten mensen cultureel misleid over wat werkelijke waarden zijn. Lust kwam in plaats van liefde, zelfrealisatie in plaats van geloof, ondergraving van de autoriteit en ga zo maar door. Soms met voice overs bij foto’s van mensen als Horkheimer, soms met opnames van bijvoorbeeld wat Lukacs zegt etc. En allemaal versterkt door Hollywood die volgens formats waarin die waarden (die God en de constitutie zo bedoeld hebben) stuk voor stuk ondermijnd zijn.
Met een schijnbare kennis van zaken worden de al misleide mensen nogmaals misleid. Maar met de goede bedoeling dat ze weer gaan inzien wat echt onderscheidend is aan de VS. ‘Hier rijden we rechts en in Europa links’, heet het zelfs op het eind van de documentaire, zò verschillend zijn Amerikanen. Geen idee uit welk jaar dit komt, maar dat het bestaat en gemaakt kan worden is toch wel tenenkrommend.
‘Trump is Buchanan with better timing’ zag ik al ergens langskomen. Uiteraard is B voor Trump. Hij is zelf rond 2000 twee keer in de race geweest voor de republikeinse nominatie.
Ziekenhuizen raken dagelijks vertrouwelijke patiëntgegevens kwijt. Door allerlei oorzaken: van klunzigheid (bijvoorbeeld iemand neemt ze tegen de regels in mee naar huis op een usb stick) tot veiligheidslekken in de systemen (waardoor hackers erbij kunnen). Wat doen anderen met die gegevens? Bijvoorbeeld hackers? Die krijgen € 0,03 tot € 2,42 per dossier. Creditcardnummers zijn € 4 à 5 waard. Maar die kunnen geblokkeerd worden. Medische dossiers blijven langer waarde houden.
25 november
Ziekenhuizen (Zuyderland – voorheen Atrium Orbis; AMC) stellen operaties uit omdat de bedden vol zijn met patiënten die eigenlijk naar (’n verpleeg)huis kunnen, maar daar niet terecht kunnen omdat daar plaatsen of mantelzorg ontbreekt. Wanneer werd dit voor het eerst gesignaleerd in deze Kroniek?
Er is een doorstroomprobleem waardoor aan de voorkant de wachtlijsten langer (zullen) worden.
Vandaag ontvangt minister Schippers (Volksgezondheid) een lijst van 1366 ‘niet-doen-verrichtingen’ die door artsen zelf (koepel van acht academische ziekenhuizen, NFU) is opgesteld. Van deze verrichtingen is niet wetenschappelijk is bewezen dat ze effect hebben, daarom kunnen ze overgeslagen worden. Een derde van de verrichtingen gaat om diagnostiek, veertig procent om medicatie.
Voorbeelden zijn een kijkonderzoek bij knieklachten en te zware medicijnen bij patiënten met longziekte COPD.
Veel zinloze behandelingen worden gedaan omdat artsen ze nu eenmaal ooit hebben geleerd, omdat collega’s het ook doen of omdat patiënten erop aandringen.
In de databank voor medisch specialisten is sinds deze week de waarschuwing opgenomen dat in de gevallen die op de lijst staan terughoudendheid vaak de beste optie is. Doel: terugdringen van zorgkosten. Drie jaar geleden had Schippers aan de zorg zelf om ideeën gevraagd over hoe dat zou kunnen. De zorgkosten bedroegen vorig jaar ruim 95 miljard. Dat is veertig procent meer dan tien jaar geleden. Bron NOS/VK.
Hoe zouden we te weten kunnen komen wat het totale aantal in de databank voor medisch specialisten opgenomen verrichtingen is. Dan zegt dat cijfer van 1366 iets meer. Kan goed zijn dat dit slechts 1% van het totaal is.
Al eerder deze week kwam naar buiten dat het in de bouw extreem goed gaat (groei van 10%), elders in Europa is dat een stuk lager (zelfs maar 1%). Alleen in de weg- en waterbouw is er nog steeds krimp. Zou daar het asfalt initiatief eerder deze week mee te maken hebben? En wellicht ook het bericht dat door het inklinken van de bodem tot 2050 heel wat infrastructuur in de problemen komt, waarvoor miljarden nodig zijn?
Of wisten al die lobbyisten al langer dat het kabinet vandaag een meevaller van € 4,3 miljard naar buiten zou brengen en hebben een boel belanghebbenden hun casus al voorgelegd ter financiering uit die extra pot? Het kabinet geeft tot nog toe alleen aan dat een deel ervan naar verhoging van ambtenarensalarissen gaat. Een deel gaat naar Defensie. Dan heb je energie, landbouw (de slechte prijzen voor varkensboeren en de financiële nood in die sector), de zorg en het onderwijs en heel veel kleine (voorlichtings)projecten die je aanjaag premies kunt geven. Wordt vervolgd.
Want volgende week neem ik aan dat de TK ook openbaar zal debatteren over die meevaller en waar die aan te besteden. Uiteraard ook allang intern voorgekookt, en belangen van verschillende partijen representerend die nu de coalitie vormen of dat na 15 maart zouden kunnen gaan vormen. Stuk voor stuk willen die partijen voor de verkiezingen kunnen laten zien dat het op de portemonnee passen door hen namens ons vruchtbaar is geweest.
Martin Jay heeft begin dit jaar een nieuw boek laten verschijnen: Reason After its Eclips. Van Marx tot Habermas herzien…misschien maar eens inkijken ergens. Benieuwd of de combinatie empathische ervaring en rede, mimesis en opstand uit mijn laatste hoofdstuk daarin nog op enigerlei wijze – na Habermas’ communicatieve paradigma – aan bod komt.
Bij toeval ontdekt dat Karl Jaspers – samen met Schuman – in 1959 de tweede winnaar (prijs ingesteld in 1958) van de Erasmusprijs was (die dit jaar overigens naar A.S. Byatt gaat).
Vandaag serieus kunnen werken aan Strikwerda’s Organization Design in the 21st Century: from structure follows strategy to process follows proposition (2012). Ik lees het nu wel heel anders dan in 2012 toen ik dit typoscript voor het eerst in handen kreeg. En waar ik toen niks over vermeld heb in deze kroniek 2012-2017.
3 december
Dat Fidel Castro inmiddels overleden is, zij vermeld, maar is geschiedenis.
Huisartsenvereniging protesteert tegen protocollitis bij Inspectie en andere toezichthoudende organen in de medische zorg. Zij bespeuren onder hun leden de reflex om door die druk het protocol en niet hun eigen kennis en ervaring te gebruiken bij diagnose en therapie. Ter vermijding van…
Gemeenten zeggen geld tekort te komen voor de alsmaar groeiende vraag naar Jeugdzorg.
Ik kan me daar iets bij voorstellen, afgaande op een ervaring in de trein afgelopen donderdagavond, na het college in Utrecht. Twee jonge twintigers stappen in Driebergen in en zetten op luide toon een goed gesprek voort vanuit de antroposofische avond die ze die avond hebben bijgewoond. Hij is druk en praat hard, zij is intelligent in hem spiegelen en dan iets toevoegen waardoor hij weer iets meer moet vertellen, maar ook iets verder moet kijken.
Omzittenden zijn verbaasd over de openheid – werkelijk niets was privé in de openbare ruimte – en over het volledig stil krijgen (lees domineren) van alle andere gesprekken. Je kreeg niet eens de kans om er niet naar te luisteren. Maar geen van beide had in de gaten dat hun gesprek wel eens anderen zou kunnen storen.
Beide zochten naar balans in hun innerlijk en uiterlijk. Naast de antroposofie kwamen rozenkruisers, theosofie (geestziel) en veritas bijeenkomsten langs, een aaneenschakeling van bijeenkomsten waaraan ze allebei deelnamen, kennelijk, met namen en rugnummers van anderen die daar aan mee deden, hun postuur en hun uitspraken. De jonge man die driftig en niet on-intelligent praatte, had kennelijk tijdens die bijeenkomsten regelmatig driftbuien over anderen heen gestort. Maar nu snapte hij waarom: Janneke. Die had zich in zijn leven gedrongen en nam de ruimte weg om alleen te zijn en zich af te schermen voor prikkels. We kregen het allemaal mee.
De mevrouw tegenover mij was met haar mobiel bezig en die maakte af en toe geluiden. Wat het mannetje de kribbige opmerking ontlokte of ze er niet mee kon stoppen, omdat het hem in zijn gesprek stoorde. Volkomen terecht repliceerde zij: als jij stopt met zo hard praten. Hij probeerde nog: bent u dan niet geïnteresseerd in een wijs gesprek? Maar dat liet zij terecht langs zich heengaan.
Lichamelijk en geestelijk waren deze jonge mensen volledig opgesloten in zichzelf, in het uitdijende zelf; wat je hoorde was enkel ego, mét een antenne voor wat degene wiens aandacht je wilde hebben van de woordkeuze vond (‘open’, ‘direct’, lichaam en geest, gevoel en emotie). Kennelijk was al die nadruk nodig om aan dat gevang te ontsnappen.
Nog even dacht je dat het improvisatietheater in de trein zou blijken te zijn. Maar helaas. Het was allemaal echt. Tot en met wederzijdse confidenties, luid uitgesproken, die vervolgens wel een ‘niet met andere delen’ status kregen. Onbegrijpelijk. Existentialisme revisited, maar dan in de neuro-ritalinfase van de maatschappelijke ontwikkeling. Opnieuw een genadeloze inkeer naar de chaos van binnen, met zoveel méér therapieën en mogelijke diagnoses dan in 1900. Tot aan neurofeedback toe. Hebben ze geprobeerd, respectievelijk gaan ze allemaal proberen. Inclusief alle soelaas biedende godsdiensten. Want ik geloof dat zij (intelligenter, zwijgender) dat aan een seminarie in Duitsland ging studeren.
Premie Renzi’s beleid wordt morgen aan een referendum onderworpen in Italië. De vooruitzichten zijn slecht voor hem. Daarom waren de beurzen gisteren alweer flink onrustig. Geen Renzi beleid betekent dat de kans toeneemt dat enkele banken in Italië nu echt gaan omvallen (daaronder de oudste Monti dei Paschi, nog steeds).
In 2012 liet ik Harry Jansen’s Triptiek van de tijd (zie boven) nog liggen. Ik had al zoveel werk voor ogen. Nu heb ik het boek aangeschaft. Want Schrijvend leven moet alleen nog naar een website gebracht worden en worden voorzien van beeldmateriaal. Een klus op zich waar ik mee verder ga als ik klaar ben met de colleges A&O.
Bladerend in Jansen zie ik dat de geschiedfilosofie weer blijkt te leven. Zoals Frank Ankersmit in het voorwoord van dat boek schrijft. Centrale categorie: ervaring. Verbaast me niks. Waarom zou ik er anders weer bij zijn uitgekomen?
Jansen zelf doet aan geschiedtheorie en legt uit wat daar anno 2010 onder verstaan wordt.
Ik ben er blij mee.
Ten eerste dat ik het boek toen niet heb gekocht, omdat ik me dan niet zo onthand had gevoeld over het einde van de geschiedfilosofie (althans volgens Luhmann). Dat dwong mij om dieper te gaan zoeken naar de positie die ik inneem.
Ten tweede omdat de categorieën die Jansen biedt mijn eigen verzamelwoede al binnen kaders (politiek-institutioneel interpreterend/hermeneutiek; maatschappijexplorerend/
positivisme; cultureelrepresenterend/narrativisme) zou hebben gebracht.
Ten derde omdat ik nu achteraf alsnog kan gaan proberen of de lijnen die Jansen uitzet ook van toepassing zijn op wat ik heb uitgezocht. Mooi vooruitzicht voor komend jaar
Renzi heeft in Italië het referendum verloren en treedt af. Het regionalisme wint.
In Oostenrijk wint de linkse presidentskandidaat. Dat is een meevaller.
Drie jaar na de lancering van de smartwatch (zie 2013) lijkt de markt alweer in te zakken. Apple verkoopt er nog maar 1 miljoen in het 3e kwartaal, tegenover 4 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Garmin groeit nog wel van 100 naar 500.000. Ze bieden te weinig gadget voor teveel geld, zeggen deskundigen.Wachten we met zijn allen op de HoLolens van Microsoft of Google Glass met talloze functies voor de fysieke en de virtuele wereld samen?
Prompt kreeg ik via de email een aanbieding: smartwatch van € 249,95 voor € 39,95.
Jan Terlouw (85) heeft vorige week woensdag bij DWDD in 8 minuten Nederland toegesproken op een manier die zelden voorkomt. Vanuit de metafoor van ‘het touwtje uit de brievenbus’ aan begin en eind, legde hij in alle simpelheid twee met elkaar verweven ingewikkelde kwesties uit: het behoud van de planeet en het werk aan vertrouwen tussen burgers onderling en tussen burgers en politici. Ten behoeve van de toekomst van de jeugd, van allen die nog na ons komen.
Niemand kan meer om deze boodschap heen.
Dus hebben velen in columns en praatprogramma’s al laten weten wat ze van zijn boodschap vinden. Dat versterkt toch alleen maar de historische betekenis van wat hij te vertellen had. De 21e eeuw. Voor en na de toespraak van JT.
6 december
Toeval of geen toeval: ik neem Fromm’s Revolutie van de hoop (1968) ter hand en blader deze bijdrage aan het culturele marxisme (zie boven) weer eens door. Merkwaardige ervaring toch wel. Fromm schreef het boek toentertijd als een bijdrage aan de presidentscampagne van Eugene McCarthy, die verloor van Nixon. Een boek vol van: ‘op een belsissend keerpunt in de geschiedenis’, van oorlog en vrede (Vietnam), van geest die vecht voor vrijheid, te midden van een dan nog onbegrepen, want pas beginnende, digitaal-technologische revolutie (Brzezinsky’s ‘technotronic society’ in een artikel uit ’68 in Encounter;naast Ellul en Mumford), van de zelfontwikkeling (en de rol van psychologie) als voorwaarde voor maatschappelijke ontwikkeling, tot aan gissingen over de samenleving van 2000 en de op handen zijnde spirituele fase toe.
Gissingen en Vergissingen.
Waar zitten zulke teksten in de symbolische orde? Wat bepaalt hun gebruik, hun doorwerking en eventueel hergebruik? En voor hoe lang spreken zulke woorden nog tot de (dialectische) verbeelding?
Heeft anno 2016, als de linkse politiek haar dragend subject, de witte (midden) klasse van mensen met vaste banen en gegarandeerde zorg, onderwijs en pensioen, kwijt is en rechtse politici van het vacuum in de symbolische orde en de verwarring gebruik maken dat mensen in hun steeds eenvoudigere oplossingen gaan geloven? Er Europa breed sprake is van een neo-conservatieve revolutie, zoals je je die 50 jaar geleden niet kon voorstellen? Maar los van de inhoud, uit dezelfde fenomenen bestaat: protesterende mensen die iets te winnen hebben?
Zou het zo kunnen zijn dat juist de digitale technologie die we nu in lichamen aan het inbouwen (Stiegler: l’exosomatisation) zijn, in steeds meer apparaten aanwezig is (the internet of things) en in alle andere communicatie media die gebruikt worden (waarmee alles ter plekke kan worden vastgelegd en gecommuniceerd met wie dan ook en waar dan ook) deze neo-conservatieve revolutie deels helpt en deels ook weer begrenst?
Gelukkig hoef ik deze week geen college A&O te geven en kan ik rustig in allerlei bronnen grasduinen. Ondertussen probeer ik ook een beeld te krijgen van de vorm en de werking van de Schrijvend leven-website. Moet je bijvoorbeeld op basis van de index en de infographics door de pagina’s kunnen bladeren? Welke beelden, statisch en dynamisch, vergezellen elk hoofdstuk of voeg ik nog toe aan passages in de hoofdstukken?
7 december
Vandaag verschijnt het alweer vierde boek van Leike van Oss en Jaap van ’t Hek, dit keer heet het ONomkeerbaar (na ONveranderbaar; ONdertussen; ONderweg). Die twee zijn goed bezig, ik ben benieuwd wat het dit keer is geworden.
Maar, gisteravond kreeg ik nog een flinke les van Stefan Zweig, De wereld van gisteren (oorspr. 1942), p. 310, 311.
Hij reflecteert daar op het onverwacht grote succes van zijn schrijven – totdat Hitler de boeken verbiedt. Daarin zie je tegelijk het gekke aan zijn karakter. Want Hitler mag dan in het Duitstalige gebied effectief het lezen van Zweig verbieden, hij is internationaal al de meest vertaalde auteur, dus wordt hij overal daar buiten nog steeds veel gelezen. Bovendien worden zijn theaterstukken opgevoerd en zijn biografieën, novellen en romans verfilmd. Maar kennelijk compenseert dat onvoldoende.
Wat is de les uit Zweig:
‘( ) zodra de eerste versie van een boek in het net geschreven is, begint voor mij het eigenlijke werk, dat van condenseren en componeren, een werk waarvan ik van versie tot versie niet genoeg kan krijgen. Het bestaat uit het voortdurend overboord gooien van ballast, een voortdurend verhelderen en concentreren van de innerlijke opbouw; terwijl de meeste anderen er niet toe kunnen besluiten iets wat ze weten te verzwijgen, en met een zekere verliefdheid zichzelf meer en diepgaander dan ze eigenlijk zijn willen laten zien in elke gelukte regel, stel ik er een eer in altijd meer te weten dan naar buiten blijkt’.
Want hij is zelf een ongeduldige lezer, vindt negen van de tien boeken die hij in handen krijgt te breedsprakig en zou het liefst redacteur zijn van alle klassiekers in de wereldliteratuur (van Homerus tot Balzac en van Dostojevski tot de Toverberg) en die ontdoen van overbodige beschrijvingingen, babbelachtige dialogen en onnodige bijfiguren. Dat project heeft hij zelfs meermalen aan uitgevers aangeboden.
Met grondige inkortingen ‘zouden al die werken die het tijdgebondene duidelijk overstijgen weer een levende uitwerking in onze tijd kunnen hebben’ (idem, p. 310).
De lezer Zweig wil een meeslepend tempo in boeken, meestal vindt hij die niet. De schrijver Zweig is daarom waakzaam tegenover alles wat teveel is. ‘Weglaten is eigenlijk het deel van mijn werk waar ik het meest van houdt’ (idem, p. 311).
Maar wat zouden de auteurs van de klassiekers waarin Zweig zo graag wil wieden, in teksten van Zweig zelf gaan wieden? Want hij kan er wat van, aan wijdlopigheid vanuit zijn manier van in de wereld staan geen gebrek.
Zucht.
Voor mij mogen de zinnen best op een intelligente manier in de buurt komen van dat wat zich niet laat zeggen. Een door mij gewaardeerde auteur probeert dat op een goede manier en geeft zo de lezers iets mee aan voorstellingsvermogen. Dat is iets anders dan een rekensom.
Als schrijver faal ik, gezien vanuit Zweig’s normen, hopeloos. Uiteraard.
Maar ik zal zijn omarming van de schrijfkunst als kunst van het weglaten, waarin hij zelf zijn grootste geluk vindt, zeker ter harte nemen bij het schrappen in mijn eigen hoofdstukken voordat ze op de schrijvend leven website terecht komen.
Omdat ik geen schrijver ben, maar wel schrijf, gelden de strenge normen van Zweig niet Die lijkt ook in voortdurende vriendschappelijke competitie met al die andere levende en dode auteurs. Wat moet hij dan niet gevonden hebben van Martin du Gard’s Thibaults? Dat is juist mooi door zijn onovertroffen wijdlopigheid, net als Zola.
Martin du Gard is zijn vriend, zoals al die andere beroemdheden die zijn vriend willen zijn). Strijdt hij eigenlijk om de toppositie in het bovennationale, Europees-zijn?
Ik geloof niet dat hij en ik vrienden zouden kunnen zijn.
9 december
De ECB gaat na maart 2017 in een lager tempo door met het opkopen van schuldpapier (staatsobligaties, bedrijfsobligaties, gedekte leningen en hypotheken). Banken en beleggers ruilen hun schuldpapieren in en de ECB hoopt dat dat geld dan via leningen, kredieten en hypotheken terugvloeit in de economie. Maar dat valt nog tegen: de inflatie zou richting 2% omhoog moeten gaan om de economie aan te zwengelen, maar dat medicijn werkt niet helemaal en heeft bijwerkingen. Daarom zijn de noordelijke landen tegen voortzetting en de zuidelijke landen (waar banken nog in de financiële problemen zitten, dus veel baat hebben bij het opkoopprogramma) ervoor.
Het compromis: vanaf april wordt maandelijks nog maar voor € 60 miljard opgekocht, tot dan is dat € 80 miljard per maand. De rente blijft voorlopig gehandhaafd op nul procent.
Sinds de start van de regeling in maart 2015 zal tot en met eind 2017 in totaal € 2.350 miljard in de economie gepompt zijn.
Wat zijn de bijwerkingen?
‘De miljarden creëren zeepbellen en bubbels op de beurs en de huizenmarkt, verpesten de rentemarkt en de echte prijs van geld en brengt pensieoenfondsen in de problemen. Driekwart van het geld klotst eigenlijk ongebruikt rond in de eurozone. Er is te weinig vraag naar krediet en bedrijven investeren niet. De meeste miljarden vloeiden naar de aandelen- en obligatiemarkten.’
Een week geleden besloot het kabinet dat NL in 2050 geheel vrij van CO2 uitstoot zal zijn. Uit de energiewet wordt de verplichting geschrapt om huizen aan te sluiten op het aardgasnetwerk. Daarmee komt een eind aan het tijdperk sinds 1959 dat NL warmte, comfort en rijkdom (tot nu toe ruim € 265 miljard) bracht.
De Energie agenda voorziet in de geleidelijke vervanging van fossiele door andere energiebronnen: restwarmte, geothermie, windmolens, zonne-energie. Een nieuwe revolutie, want ook nog eens al die aardgasleidingen moeten vervangen worden. Een investering van minstens € 10 miljard per jaar, schat McKinsey.
Disruptieve innovatie in de foodretail: Amazon Go. In vier jaar tijd ontwikkeld.
Niet Walmart of AholdDelhaize maar Amazon ontwricht van buiten af de supermarkt.
En het betalingsverkeer erachter. En het assortimentsbeheer, de merchandising en de personalisering – dankzij winkels vol met sensoren en artificiële intelligentie (computer vision deep learning algorithms and sensor fusion): Just Walk Out Technology.
Dat is vergelijkbare technologie als waarmee Tesla en Google in de automotive voor een disruptie zorgen. Traditionele supermarkten kunnen wel ophouden met quickscan- en zelfscantoepassingen, met QR-code voor mobiel betalen.
Van de webwinkel gaat Amazon naar de fysieke gemakswinkel dichtbij klanten. Je loopt er via dezelfde poortjes als op de stations binnen, toont de Amazon Go app op je mobiel, haalt wat je wilt hebben (of zet het terug als je je bedenkt) en gaat er weer via de poortjes uit. Je Amazon account wordt automatisch bijgewerkt en je krijgt je rekenig direct op je app te zien. Geen wachten meer bij de kassa’s (ook geen kassapersoneel meer - het wordt een jobkiller want de winkels blijven uiteraard niet tot food beperkt). Een filmpje op youtube laat het allemaal zien. No lines. No checkout. De eerste winkel opent begin 2017 in Seattle, Wahington.
Het is wachten op de overname van een grote winkelketen door Amazon.
Voor het college A&O over disruptieve innovatie in de zorg (Christensen) een aanvulling. Kun je ook zorginstelingen ‘Go’ maken? Vast wel.
In het winkelen is er veel meer aan de gang.
Starbucks (opgericht in 1987; 13.000 vestigingen in de VS en 10.000 in 70 landen erbuiten) heeft ook al een systeem om het wachten bij de kassa te verminderen: een kwart van de klanten maakt gebruik van een app waarmee betalingen automatisch verlopen. En zo zijn er uiteraard al talloze andere vernieuwingen aan de gang van fysiek winkelen naar e-shoppen en van e-shoppen weer naar fysiek winkelen (in slimme winkelstraten die door middel van beacons – sensoren – klanten volgen en ze op aanbiedingen etc. of op de koffie die bij Starbucks klaar staat, attenderen).
Komt er een overkoepelend Denkinstituut? (besemette naam gezien de gelijknamige politieke partij)
Van Jos Kessels kreeg ik een uitnodiging om op 20 januari mee te praten over de oprichting van een onafhankelijke Denkhuis waar iedereen terecht kan voor gepaste reflectie- en dialoogvoering in allerlei sectoren, van gemakkelijke tot de meest moeilijke en taaie vraagstukken. Een platform waarin de begeleiders van denkprocessen – ongeacht de hoek van waaruit ze werken: nadruk op affectieve of persoonlijke element, wel of geen gebruik maken van kunstzinnigheid en verbeelding, werkend vanuit een systemisch model etc.
Het is een initiatief van hem en Kees Kraaijeveld van de Argumentenfabriek.
Ik weet nog niet zo goed wat ze nou precies willen, denkadviseurs die denkprocessen kunnen organiseren bijeenbrengen en samen zichtbaar laten zijn als ‘merk’ én bevordering van de ‘sunaisthesis’, de gezamenlijke beschouwing van het goede. Waarbij de uitnodiging zich beperkt tot niet goed functionerende democratische processen (sympathiek), maar er zijn volgens mij nog wel meer gebieden dan die (denk aan participatie in het ontwerp van nieuwe structuren in organisaties, gegeven de technologische ontwikkelingen).
Peter van Straaten is overleden. De man die de zelfspot over al ons gedoe met elkaar tot een briljante tekeninghoogte wist te brengen. De carmiggelt van het potlood. Hmm, had hij niet ook ooit, net als Carmiggelt, een relatie met Renate Rubinstein? Of gooi ik nu teveel op één hoop?
Eerder deze week ging ook de acteur die Manuel speelde in Fawlty Towers dood.
De week wordt afgesloten met de hoogste beurskoers van dit jaar (469). Ook in Wall Street (Dow Jones 19.756). De olieprijs staat op 54,30.
Stom toeval (ik zat op de Philosophie heute videos van de Zwitserse tv te kijken) brengt mij bij het werk van de Duitse socioloog en sociaal filosoof Hartmut Rosa. Bekend van een wat ouder boek uit 2010 Alienation and Acceleration (later in het Duits en ook in NL dit jaar verschenen, dankzij Marli Huijer, denker des vaderlands als Leven in tijden van versnelling) en zijn nieuwste Resonanz over hoe wij ons tegenover de wereld verhouden. Allerlei commentaren over dat werk gelezen en videos van optredens bekeken en beluisterd. Enkele vreugdevolle parallellen ontdekt.
Empathische ervaring is een vorm van resonantie. Dat is een fysisch verschijnsel: de klank van de ene stemvork kan die van een andere stemvork activeren. Rosa gebruikt het begrip niet als iets wat een identieke reactie moet oproepen, maar meer sociologisch en filosofisch als wat er in verbindingen kan gebeuren. De logica van dynamische stabilisering (in politiek, economie, wetenschap, in kunst en literatuur), een einde groei maatschappij – kortom verwantschap met wat ik zelf zoek respectievelijk gedaan heb. Zelfs komt het woord mimesis voorbij (ongeveer op 22’.30”) in zijn lezing voor de universiteit Oldenburg in november 2015. En op 40’ constateert hij dat onze culturele zelfwaardering veranderd is. Hoe ver staat dat af van (her)structurering van culturele ervaring? vraag ik me af. Dus kopen en lezen.
13 december
Op de honderdste geboortedag van mijn moeder
komt het CPB in zijn Decemberraming met het bericht naar buiten dat Nederland de economische crisis helemaal te boven is.
De economische groei zet door, de werkloosheid daalt en de koopkracht stijgt.
2016 wordt een bijzonder hersteljaar genoemd. De productie per hoofd van de bevolking is terug op het niveau van 2008.
Huishoudens besteden meer geld, de lonen stijgen, meer mensen hebben een baan en minder mensen zijn werkloos (gemiddeld 475.000, bijzonder sterk gedaald).
Sterke groei op de huizenmarkt (en bijgevolg in de woninginrichting etc.), oplopende inflatie, stijgende olieprijs (nu al 55, was 111 in 2012!; AEX op 473).
De begroting is volgend jaar voor het eerst in negen jaar van tekorten in evenwicht (dit jaar loopt het tekort al terug naar 0,5%. De staatsschuld zakt in 2017 voor het eerst sinds 2010 onder de Maastrichtnorm van 60% van het bbp.
Risico’s: beleidsonzekerheid in NL en moeizaam herstel van Eurogebied.
(Bron NOS + pdf CPB Policy Brief 2016/15).
Goed dat aan Bas Heijne de PC Hooftprijs is toegekend. Kwaliteitsbeschouwer in de beste traditie waarin ook Hofland en Menno ter Braak stonden.
18 december
Het tumult van de tijd van Julian Barnes (2016).
Literatuur gemaakt van het leven van Dmitri Dmitriëvitsj Sjostakovitsj. Of hoe je dat ook schrijft, ik kijk het nog na. Zo’n verrekt mooi geschreven roman. Opnieuw (eerder van Alsof het voorbij is)
Muziek componeren onder het Sovjet regime, de terreur ondergaan van de Macht van Jossip Stalin, toevallig scheppend subject zijn onder totalitaire verhoudingen.
Noch de Geschiedenis, als een stroom objectieve feiten, noch de Existentie, de individuele keuzen en beslissingen van de protagonist met al zijn bijzondere karaktertrekken, geven een voldoende logische verklaring.
Daar tussen in geeft Barnes de woorden aan het woordeloze en het onverklaarbare.
Over moedig én laf zijn tegelijk, teruggetrokken én op de voorgrond, meeloper en opstandige. Prachtig.
Op dezelfde wijze als Sjostakovitsj het zelf met zijn muziek zegt? Speelt met de ironie, zoals Sjostakovitsj snerpende ironie in zijn stukken liet horen. En voor de rest probeert te zwijgen. Maar gewillig voorleest wat anderen namens hem te zeggen hebben bij officiële gelegenheden en als ‘auteur’ van gezaghebbende stukken over muziek, die hij vaak niet eens las maar alleen zijn naam onder zette.
Allemaal regels om duidelijk te laten blijven dat kunst van het volk is. En kunstenaars de ingenieurs van de ziel waren. Daar geloofde hij helemaal niet in.
Laat de Macht de woorden, want woorden kunnen de muziek niet bezoedelen. De muziek overstijgt de woorden: dat is haar doel, en haar grootsheid (74).
‘De wolf kan niet spreken over de angst van de schapen’ zoals het heet (82).
Hij dacht wel eens dat er van alles een andere versie bestond (166).
Ach, kon ik maar iets van zo’n schrijver zijn. Zonder verstoken te zijn van de ervaring van het lezen zelf.
Maar nu naar iets anders: afgelopen woensdag uitgebreid met Henriëtte Coppes gepraat over het boek van haar man, Hans Keijzer: Walking the Perspectivity Path. Geschreven in het laatste jaar van zijn dood. En een in mijn ogen uniek boek dat ik graag help mede onder de aandacht te brengen van mensen in soortgelijke specialistische functies die nog moeten ontdekken wat ze aan zelftransformatie nog te voltrekken hebben voordat ze de oplossingsruimte voor problemen in complexe systemen kunnen oprekken.
Ik ben nog aan het proberen om er een afzonderlijke bespreking van te maken. Ik heb er nu twee versies van liggen en wil nog een derde proberen.
Daarna gaan we met een aantal mensen om de tafel (ook van de Perspectivity Foundation) om een virale of andere strategie te bedenken voor het boek.
Het besef dat ik over minder dan veertien dagen ophoud met het schrijven van deze kroniek, is enigszins onwerkelijk. Bij alles wat langskomt maak ik eigenlijk meteen een imaginaire aantekening voor deze kroniek, soms maak ik een krabbel op een of ander blaadje. Hoe ga ik dat afleren? Niet, denk ik.
Een stopstrategie is een paar dagen weg met slechts een rugzak en een ov kaart. Dinsdag tot donderdag in een houten huisje langs het Twentekanaal in de buurt van Almen. Lopen vanaf station Zutphen (als ik daar tijd genoeg voor heb) of vanaf Lochem (de helft korter). Met het boek Resonanz van Rosa in de rugzak en verder niks. Lopend lijf en hoofd leeg maken, ruimte creëren voor de overschakeling van de drukke collegeperiode naar de volgende Schrijvend leven periode.
Wat moet daarin worden gedaan? Het ontwerpen van de website, van de infographics, van het bijbehorende beeldmateriaal en van wat allemaal niet meer. Totdat in mei weer de volgende reeks colleges A&O begint, maar dat is er dan maar één per week.
In de tussentijd wil ik ook nog proberen een verkenning uit te schrijven over wat ik maar even het gecombineerde structuur/technologie vraagstuk noem en de daarbij passende cybernetische benadering in termen van variabelen en parameters. Met een centrale rol voor het concept informatiepositie van organisaties.
Nieuwe variabele Kwaliteit van de informatiepositie?
En tijd vinden om eindelijk Isaac Deutscher’s biografie van Stalin eens te gaan lezen. Staat al sinds 1975 in mijn kast en houd ik met enige regelmaat doorbladerend in handen. Maar na Barnes’ boek moet ik dit toch echt eens lezen.
19 december
Uit een onderzoek van het Europees Parlement blijkt dat politici en ambtenaren al sinds 2005 op de hoogte waren van de sjoemelsoftware. Het EU Industrie departement en het Milieu departement respectievelijk de EU politici kwamen in het geheim overeen dat ze tot 2017 niets zouden doen met die kennis. Ter bescherming van de Europese auto industrie. Ten koste van hoeveel (onberekenbare) milieu en gezondheidsrisico’s respectievelijk -schade? Voor welke termijn?
20 december
‘de Burcht’ tussen Groot Dochteren en Klein Dochteren (gld).
De gedachten laten lopen zodat ze de tijd hebben om hun eigen plaats te zoeken.
Dacht ik, terwijl ik rechtdoor langs het kanaal liep, in de kou bij laag hangende mist.
En: van systeem naar existentie, van de wet van vereiste variëteit naar ‘Resonanz’ – ben ik ook steeds maar bezig met me te oriënteren omdat ik zoveel angst voor het onbekende heb? En tegelijk zo gefascineerd ben door dat onbekende?
Ik denk dat ik daar bevestigend op moet antwoorden.
Die permanente behoefte om door middel van literatuur, sociologie, filosofie, veranderkunde, geschiedenis (en toekomst) me uiteen te zetten met dat onbekende is een inwendige en uitwendige strijd om de best passende (meest de angst reducerende) oriëntering te vinden.
Voor mezelf en voor mezelf met de anderen samen.
Kijk naar de verschijnselen en leg de daaraan inherente eigen interne tegenspraken bloot waarmee elk verschijnsel toont wat het als fenomeen ook zijn kan en verander het samen in die richting. Als verschijnsel onder de verschijnselen.
Dát is de objectiviteit waar ik aan duw en trek – in de wetenschap dat het tot een gelukkiger verblijf voor meer mensen kan leiden.
Maar Aleppo brandt, in steden dreigen aanslagen of zijn ze gepleegd en hier, in dit houten huisje bij een houtkacheltje schrijf ik daarover.
Omdat de gedachten gelopen hebben.
Op de muur van de slaapkamer hangt een tekening van kale bomen in een bos. Daaronder staat: een boom is geen boom maar de droom van de wortel (Sigurdur Gudmundsson) .
(een uur later)
Op de heenweg hier naartoe eerst bij Roelants voorheen de Oude Mol het boek Resonanz van Hartmut Rosa opgehaald. Verschenen in maart van dit jaar en nu al de vierde druk.
Het enige boek dat ik bij me heb tijdens dit verblijf hier langs het kanaal.
Ik ben alleen met dit boek, dat (is mijn vermoeden) langs zoveel dezelfde lijnen loopt als die ik volg in Schrijvend leven.
Zojuist heb ik het boek voor de eerste keer doorgebladerd. Van de inhoudsopgave naar het register 800 bladzijden verder. Soziologie der Weltbeziehung.
Daarbij worden mijn vermoedens sterker. Oriëntering, empathie, Adorno en Camus, geschiedenis en kritiek, Jaspers (1x), Wittgenstein (1x), het ‘omringende’ en het transcendente. En Charles Taylor, waar Rosa ook in het verleden al veel over publiceerde en wellicht (één van) de bron(nen) voor zijn resonantie begrip.
Vanavond ga ik eerst al die passages over bovenstaande onderwerpen en auteurs erop nalezen. Met een paar meer waarschijnlijk (systeem, Luhmann, Gehlen, Parsons, spiegelneuronen).
Stof om morgen onder het wandelen richting Gorsselse hei/Elzerdijk/Joppe weer zijn plaats te laten zoeken. Wat wellicht, zeker, weer tot Kroniek aantekeningen leidt. Stof die later nog om een vergelijking vraagt tussen deze Rosa tekst en die van mij.
Zo, dit is wat je noemt een begin van een pas op de plaats, tussen spoorlijn en kanaal, met aan de overkant weer de Staringkoepel waar de dichter…
Ik ga een soepje maken en de krant lezen.
‘Nieuwe nagel aan doodskist donkere materie’ (Govert Schilling, VK 20 dec. p. 23)
Het heelal moet ermee vol zitten maar natuurkundigen hebben nog nooit één donkere-materie deeltje gevonden. DM oefent zwaartekracht uit.
Astronomen leiden het bestaan van D-M deeltjes af uit ondermeer de hoge draaisnelheid van sterrenstelsels. Zonder extra zwaartekracht zouden die uit elkaar vliegen.
D-M zou andere eigenschappen moeten hebben dan gewone materie, maar nu blijkt in grote én in kleine sterrenstelsels (die veel sneller draaien dus nog méér D-M moeten bevatten) dat D-M dezelfde verdeling vertoont als gewone materie.
Ofwel: twijfels of zwaartekracht wel zo werkt als wordt gedacht.
Verlinde (Amsterdam) publiceerde een theorie zonder D-M waarin zwaartekracht geen echte kracht is maar het gevolg van een herrangschikking van informatie in een uitdijend heelal. Ook in andere theorieën (MOND- modified Newtonian Dynamics) geraagt zwaartekracht zch anders dan gedacht.
(Toevoeging op 26 december) vandaag komt het overlijdensbericht van de ontdekster van D-M, Vera Rubin. Ze ontdekte D-M in de jaren zeventig en is 88 jaar geworden.
(vier uur later)
Toch ook mimesis – via de figuur Dorian (p. 34, eerste keer) en via Stein (>Adorno; zie literatuur). Als ik het me goed herinner heb ik zelf Stein ook gebruikt.
Verder ook Adalbert Stifter, Stefan Zweig. Geen Williams: noch die van Stoner, noch van Truth (Bernard Williams). Wel Fromm. Ook veel Fuchs.
Wat ik hier bij binnenkomst opschreef over gedachten die tijdens het lopen hun eigen plaats kunnen zoeken – over oriënteren/angst/fascinatie – brengt Rosa ter sprake in deel 3, vanaf p. 515 (alleen de titel daarvan al: Die Angst voor dem Verstummen der Welt).
515-522 vat zijn programmatische benadering samen – zie zijn typering van de structuur en van de cultuur van de moderniteit (518) – dat weer wordt samengevat in het Duitser dan Duitse woord WRWV: Weltreichweitenvergrößerung (521) – met daarbij het negatieve teken van individuele angst voor het verstommen van de wereld.
Rosa gaat in de filosofische, literaire en andere esthetische bronnen voor zelfreflexie op zoek naar de parallel aan de WRWV uitgedrukte angst voor en verwijfeling over de toenemende vervreemding.
Bij de daarop volgende uiteenzetting gebruikt hij een door Mathijs Peters als Fellow aan zijn instituut in 2015 gemaakt manuscript ‘Between Alienation and Resonance’ – van Schopenhauer tot Camus, van Hegel tot Honneth en van Thoreau tot Houellebecq (522, 523).
De volgende (woensdag)ochtend.
Vannacht werd ik een paar keer wakker met het begin van een recensie van (of artikel over) Resonanz van Rosa. Eén versie begon met een (verander)kok die voor de kerst naast de bestaande kookboeken nu een heel nieuw boek open kan slaan. Hij dacht dat hij alle recepten en soorten kerstmenu’s al kende, net als alle plaatsen om te koken – van kookeiland tot buitenkeuken – alle must have keukengerei en apparaten al bezat, precies wist hoe je op een verfijnde manier de meest subtiele smaken kon creëren. En dan komt er dit.
Een kookboek dat de kok zelf transformeert. Niet vanuit een ‘zo doe ik dat nu eenmaal zelfreflectie’ (Shirine Moerkerken, Hoe ik verander, 2015), vanuit micro-puzzelen in complexe handelingssituaties (artikelen Gerhard Smid), vanuit requisite organizing (Jaques) of vanuit het onomkeerbaar veranderen (Leike van Oss, Jaap van ’t Hek, Onomkeerbaar).
Natuurlijk waren er plenty signalen dat zo’n kookboek eraan kwam. Titels spreken boekdelen (verwaarloosde organisaties, ja-maar…omdenken, verdraaide organisaties, krachtig kantelen, cultuur als zijnswaarde).
Je moet die metafoor niet te lang doordrijven uiteraard, want de professionele Veranderkundige is geen kok. Die doet er alles aan om zich verder te bekwamen om te kunnen bijdragen aan aan de veranderingen waar organisaties en de mensen daarin voor kiezen. Tot aan certificering en licentiëring in de vele dynamische systeembenaderingen en behandelmethoden, in game- en simulatiebouw en interventietechnieken toe.
Mensen met een Veranderkundige reputatie vormen de bakens voor de volgers en via hun publicaties leiden zij hen naar nieuwe semantieken op de veranderingswegen.
Wat als er nu, net op eenzesde deel van de 21e eeuw, een studie verschijnt die na Habermas’ dikke blauwe in 1981 (‘het communicatieve paradigma’) zo’n beetje veertig jaar lang niet bedacht of geschreven kon worden?
Omdat de complexiteit van de systemen en interactiepatronen genoeg te sleutelen gaven en het zelfrealisatie streven van individuen nóg meer op de voorgrond trad en om behoeftebevrediging vroeg dan in de vrij-makende jaren ’60?
Het grote verhaal versplinterde in een explosie van kleine verhalen.
Is zo’n boek nu mogelijk omdat we uit de krisis zijn – woorden die niet zonder ironie te gebruiken zijn omdat de ecologische, de politiek-democratische en de psychologische krises nu het permanene decor van ons handelen vormen?
Met Resonanz (2016) schreef Hartmut Rosa, die eerder internationaal bekend werd door Alienation and Acceleration (2011) , een indrukwekkend meesterwerk over de late moderniteit. Resonantie is het centrale begrip van een nieuw maatschappij kritisch sociologisch paradigma dat in vele disciplines, ook de veranderkunde, verbijzonderd en toegepast zal gaan worden. Het meesterwerk is geen atonale symfonie maar zit wel barstensvol contrapunten en is dankzij die contrapunten conceptueel harmonisch. Met grote begrippen worden nóg grotere verschijnselen beschreven en geduid en daarbinnen geanalyseerd op versplinterende tegenstellingen die wijzen op de veranderpotentie van wat iets niet is maar naar zijn aard zou kunnen zijn.
Zo, lees dat nog maar eens.
Na het communicatieve tijdperk komen we weer terug in een fase van maatschappijkritiek als zelfreflectie van de huidige onderlinge betrekkingen in de wereld. Maar wat een verschil tussen dit geluid en de geluiden in de kritische jaren ’60.
Maar weinigen zijn zoals Rosa in staat een analyse van onze huidige situatie te maken die altijd al voorafgaat aan het moment dat wij met ontwerp- en procesbenaderingen, met al onze certificaten en licenties op zak, aan veranderopdrachten beginnen.
Resonanz. Eine Soziologie der Weltbeziehung is het antwoord op de eerdere analyse van Rosa van de samenhang tussen het verschijnsel vervreemding en de alsmaar toegenomen versnellingen op elk terrein van de moderne maatschappij.
Het boek is omvangrijk (800 blz.) en bestaat uit vier delen:
1. Grondelementen van relaties tussen mens en wereld
2. Resonantiesferen en resonantie assen
3. Angst voor het verstommen van de wereld: een resonantietheoretische reconstructie van de wereld
4. Een kritische theorie van de relaties met de wereld
Dat het boek begint met een deel uit een gedicht van Heine en met een citaat uit de Negative Dialektik van Adorno wakkert mijn begeerte om het boek meteen te gaan lezen alleen maar meer aan.
Zoals eerder gezegd transformeert de veranderaar die deze maatschappij analyse door Rosa erbij neemt zichzelf.
Wat eerder ondoordringbaar, als de mist buiten, was, op geen enkele manier binnen de scope valt van de veranderkunde die oordeelsloos wil zijn en ideologische beschouwingen en kritiek schuwt, wordt door Rosa’s grote verhaal weer ontsloten.
Met een veranderkundig veelbelovend begrip ook nog, al moet daar het oude begrip van vervreemding bij gedacht worden om de disbalans in de verhouding tot de wereld bespreekbaar te kunnen maken. Met de term resonantie zullen constructivisten wel raad weten. Het is niet moeilijk te voorspellen dat in de sociogrammen, reflectiecirkels, mindmaps, zijnscultuur diagrammen, krachtenveld- en andere systeempatroonanalyses een extra tekstballonnetje zal worden toegevoegd met de term resonantie.
Maar dan gaat er een probleem ontstaan dat ons veranderkundig vooruit kan helpen.
Met Rosa’s resonantiebegrip over onze betrekkingen met de wereld wordt bespreekbaar in hoeverre onze analyses en probleemoplossingen, onze methoden en technieken al ingekleurd zijn door, reproducties zijn van, culturele en structurele kenmerken van de moderniteit. Te zien zijn als tot onschuldige spelvormen gereduceerd leren hanteren van steeds grotere spanningen tussen vervreemding en resonantie. Een poging om ruimte en tijd te maken waar er steeds minder ruimte en tijd is, een stem te geven waar geen antwoorden meer te verwachten zijn, te leren verdragen wat niet te verdragen is.
Rosa’s resonantiebenadering dwingt om al die benaderingen, methoden en technieken opnieuw uit te proberen met inbegrip van een tikkeltje meer beredeneerde complexiteit in onze relaties met de wereld om ons heen. En kritischer.
Hoe?
Alle mensen maken in de loop van hun leven resonantie ervaringen mee (de levensdraad vibreert intensief, ‘tragfähige, resonante Weltbeziehung’) en zo beleven ze ook vervreemding, ervaren kilte en kou in hun relaties met de wereld.
Rosa voert zes denkbeeldige personen (Anna en Hannah, Vincent en Gustaaf, Dorian en Adriaan) op die strategisch verschillende profielen hebben in het zoeken naar resonantie en het vermijden van vervreemding. Lees: verschillende manieren van oriëntering op en toeëigening van de wereld hebben, Door het boek heen keren ze terug om de kritische maatschappijtheorie tegelijk als een sociologie van het goede leven te concretiseren.
Relaties met de wereld (‘Weltbeziehungen’) zijn te beschouwen als historische en cultureel variabele totaalconfiguraties die zowel de verhoudingen tussen subject en object definiëren als ook subject en object ‘produceren’.
Kortom, Rosa’s programma (2016, 35, 36):
1. disposities van het subject (lichamelijk, biografisch, emotioneel, psychologisch, sociaal);
2. de sociale formatie: institutionele, culturele en contextuele plus fysieke wereld’uitsnedes’ (‘constellatie’);
3. de aard van de wisselwerking tussen subject en sociale formatie.
Zet de veranderkunde in de periode 1980 (vanaf de Rotterdamse School) tot 2017 eens naast de door sociografen (als Hofstee, Groenman), (landschaps)architecten en de Rijksdienst (selecteurs) samen ontworpen grootschalige landbouwbedrijven, dorpen en steden, (water)wegen en andere infrastructuur en de sociale samenstelling naar beroeps- en bevolkingsgroepen in de IJsselmeerpolders voor en na WO II (Vriend, Het nieuwe land, 2013).
Beide integrale benaderingen ‘passen’ in de ‘Logik der Weltreichweitenvergrößerung’, in dit geval zelfs inclusief het nog realiseren van de droge grond onder de voeten, vóórdat alle lagen daar bovenop gerealiseerd konden worden. Ook daar al een inventieve combinatie van spel (resoneren van het gevoel zelfstandig boer willen zijn met de mogelijkheden zien van moderne landbouw) en engineering. Versnelling en intensivering
Vriend (101): ‘Geen romantisch gedraal, maar “hop, hop” vooruit’ – over het rationele aspect van boer-zijn. Economies of scale, de economische belofte van schaalvergroting.
Gericht op meer opbrengst van landbouwproductie met minder mensen/dieren, meer machines en op meer hectaren land (24-48 ha ipv de toen gebruikelijke 8-12 ha of zelfs minder en meer verspreid liggend qua percelen) en meer financiering .
Ook in Goethes Faust wordt steeds meer land onttrokken aan de zee (Resonanz, p. 524). Rosa noemt dat ‘empathieunfähige Radikalentfremdeten’ (525).
Wat betreft de selectie toen van toekomstige bewoners voor de polders uit Friezen, Groningers, Brabanders, Zeeuwen, Amsterdammers en Twentenaren vergelijking mogelijk met de hutspot van Nederlanders, Fransen, Duitsers etc. met Turken, Syriërs, Armeniërs, Marrokanen, Eritreërs, Afghanen, etc. nu, in de 21e eeuw in heel Europa
Toevoeging achteraf: Interessante rol voor de theorie van de Duitser Walter Christaller (de Centrale Plaatsen Theorie) bij de drooglegging van de NOP.
Hij leverde de nederzettingsgeografie een eerste wiskundig model. Hij presenteerde zijn deductieve methode in 1938 in Amsterdam op het Internationaal Geografisch Congres. En kreeg veel kritiek.
Zie Gerrit van Hezel, De inrichting van de IJsselmeerpolders en de rol van de theorie van Walter Christaller op www.canonnoordoostpolder.nl
(drie uur later, na een lange wandeling in de snerpende kou)
Rare ervaring dat je zo’n boek als Resonanz bijna niet hoeft te lezen, omdat het vanaf de eerste citaten al vertrouwd is.
Alsof ik met mijn eigen Schrijvend leven project van de afgelopen vijf jaar wordt ingehaald. Wat natuurlijk niet zo is. Schrijvend leven is een voorbeeld om tenminste subjectieve resonantievaardigheid als denkmogelijkheid te behouden.
Rosa’s boek is te vergelijken met Bouman’s boeken in de sociologie vóór de wending naar de moderne, empirisch-analytische wetenschapsbeoefening. Maar nu is het 2016.
En met dit verschil dat de wetenschap enorme ontwikkelingen heeft doorgemaakt op vele terreinen, we een intensieve fase van liberaal marktdenken achter ons hebben en de ideologische systemen ingestort zijn, net als de dragers van die systemen (de arbeidersklasse, de middenklasse). Met een lege politiek als gevolg. En een volle agenda met systeemproblemen.
Een kwart van de beroepsbevolking werkt op flexcontracten, als mensen mazzel hebben zijn ze zonder schuld (huis onder water) uit de krisis geraakt, maar de kloof tussen arm en rijk is vele malen groter geworden en veel middenklasse is afgezakt op de welvaartsladder.
Eerst verdween de op verzuiling en industrialisatie gebaseerde orde.
De krachten die daarna loskwamen, versterkt door de digitalisering, zorgden voor groei van welvaart die een grens vond in speculatie, hebzucht en slechte financiële produkten.
Opkomende economieën (BRIC) namen de leiding over van de van oudsher dominante naties, het ecologische probleem werd omvangrijker dan ooit. De onmacht groeide ook.
De machtsverschuivingen, de onzekerheid en onveiligheid werpen hele bevolkingsgroepen terug op fundamentalistische geloofsdenkbeelden en/of op fundamentalistische souvereiniteits denkbeelden. Met clashes die hun weerga niet hebben in de geschiedenis. Al hoewel. Maar wel op een veel hoger technologisch niveau uitgevoerd. En met een veelvoud van kampen waarin mensen lijden en van stromen vluchtelingen die al beter af zouden zijn als ze in zo’n kamp terecht zouden komen. Humanitaire rampen.
Om over na te denken
Van een economies of scale naar een economies of flow benadering vraagt om een verdiepte unit structuur en meer decentralisatie (compl org/simpele taken naar simpele organisatie met complexe taken) zie Christis ea. 2017.
1] is weliswaar gunstig bijvoorbeeld wat betreft tegengaan van vele vormen van verspilling
2] maar ook economies of flow zijn nog steeds een middel om de intensivering van het gebruik van tijd voort te zetten (Beschleunigung=Mengenwachstum pro Zeiteinheit): geen wachttijden meer etc. zie Amazon GO, QRM
Valt nog binnen de ‘unaufhebbare Eskalationstendenz’ en dynamische stabilisering van de moderniteit
3] de nog te maken redenering is of door die inrichting in verdiepte unit structuur ook de resonantievaardigheden in het netwerk van activiteiten en relaties toenemen (minder vervreemding, meer wederzijdse afstemming, meer Weltbeziehung omdat er meer inzicht is in het geheel waaraan een bijdrage geleverd wordt) – economies of zerogrowth? Negentropoceen (Stiegler)
NB Resonanz is een sociologie van het goede leven (14)
Eudaimonia>Virtuous Structures (Vriens et al. 2016)
4] en daarmee komen we pas aan de vraag toe of dergelijke organisatiestructuren ook bijdragen aan het leiden van een goed leven
Of we, terwijl we bijvoorbeeld aan het werk zijn, daar een niet geprivatiseerd (= op middelenvermeerdering gericht) beeld bij kunnen maken en dat ook tijdens en naast ons werk kunnen invullen (en niet pas erna, wanneer we met pensioen gaan en we ons bestolen voelen als de AOW leeftijd omhoog gaat).
Bij die vier stappen – die Rosa niet zet in zijn boek, vermoed ik -
kunnen we bij de 1e en de 4e stap zeker substantiële en empirische uitspraken van Rosa benutten om net als hij, buiten het bereik van het speculatieve, esoterische etc. te blijven. Wel Arbeit en Arbeitsteilung, geen Organisation in zijn register.
Donderdagavond
Als je na vijf jaar studeren en schrijven een boek in handen krijgt dat bevestigt waar jij mee bezig bent geweest, voel je je rijk.
Voor mij is het boek Resonanz (2016) van Hartmut Rosa (zelfde initialen) zo’n cadeau. Ik voeg eraan toe dat mijn eigen manuscript niet kan tippen aan de 800 bladzijden van Rosa. Different league. Maar geen probleem om daar de mindere van te zijn.
Ik zal uitleggen waarom de blijdschap over Resonanz zo groot is.
Ik schrijf dit drie dagen nadat ik het boek voor het eerst in handen kreeg. En onmiddellijk ervaarde dat lezen eigenlijk overbodig was. Voorafgaand had ik Rosa al gezien en gehoord via de Zwitserse tv (uitstekend filosofiepogramma) en via Youtube.
En al vastgesteld dat er sprake was van parallellen met wat ik heb zitten doen.
Ik ontdekte Rosa’s werk pas nadat ik klaar was met mijn eigen project. God verhoedde dat ik al in 2011 aan zijn Alienation and Acceleration begonnen was. Uiteraard had me dat behoed voor de nodige misstappen. Maar het had ook de vrijheid van een eigen weg zoeken en volgen ernstig beperkt. Nu heb ik mijn eigen stem verder ontwikkeld. En de herkenning tussen zijn en mijn werk wordt nu verdiept aan de hand van dit boek, waarover ik alleen maar mijn ogen hoef te laten razen om inhoudelijke overeenkomsten en verschillen te kunnen vaststellen.
Weer thuis, vrijdag 23 december
Persoonlijke resonantie is de uitweg die Charles Taylor in Sources of the Self al in 1989 wees. Zie de verwijzingen naar Taylor in Resonanz. En eerder werk van Rosa over Taylor. In mijn eigen hoofdstuk Zes wegen naar rede en rationalisering is Taylor één van de besproken auteurs. Ik heb dat hoofdstuk er nog maar eens bij gepakt.
En dan snap ik ook nog beter de gelijksporigheid van Rosa en mij op het punt van de oriëntering op de wereld/resonantie/vervreemding. Rosa maakt alleen resonantie tot een dragende categorie in zijn sociologie van de ervaring (van de cultuur en structuur) van de late moderniteit. Zie ook zijn Engelse artikel (2017)
Overigens geen verwijzing bij Rosa naar Dreyfus en Dorrance Kelly (2011) All Things Shining (zie hierboven, kroniek 2012)
Recensies in Duitsland van Resonanz, verschenen in maart 2016, in december al 4e druk. Enkele (‘gezaghebbende’) zijn verzameld op www.perlentaucher.de
Een volstrekt heldere is die van Marie-Kristin Döbler (Erlangen-Nürnberg) op www.hsozkult.de (10/8/2016) En een uitvoerige mét reconstructie van de afzonderlijke vier delen van prof.dr Anton Schlittmaier (Sachsen) op www.socialnet.de
Nevenvangst: op www.soziopolis.de een goed artikel van Dirk Baecker (zie Luhmann), hoogleraar aan Witten/Herdecke, Oszillation 4.0 over de cultuurvorm van de volgende maatschappij.
Resonantie verschijnsel in de week van Serious Request:
Tijn, ernstig ziek jongetje van 6 (hersenstamkanker) krijgt heel NL aan het nagellakken (een soort ice bucket challenge) voor het goede doel. De teller voor zijn actie loopt van € 100 naar 5,6 en 7 ton en eindigt op maar lieft € 2,5 miljoen.
29 december
De voorgaande dagen gebruikt om af en toe de in een schrift genoteerde bovenstaande passages over te nemen in deze Kroniek, die nog twee dagen te gaan heeft.
Beursnieuws: Wall Street komt dichter in de buurt van de 20.000 grens, in de UK gaat de beurs naar de hoogste stand ooit, bij ons staat de AEX boven de 480.
Belangrijke fusie in NL verzekeringsland: NN en Delta Lloyd (17.000 medewerkers)
Oorzaken:
- schadeproducten (veel concurrentie, kleine marge, veel schadegevallen)
- levensverzekeringen (woekerpolissen heeft aantal polissen gehalveerd)
- technologie (te traag in mee gegaan)
- reserve buffers die zij moeten aanhouden en de lage rentes op beleggingen
Door de fusie (en technologie intensivering) ontstaan kostensynergieën en schaalvoordelen, aldus de bestuursvoorzitter. Dus ook ontslagen te verwachten.
Fusies in de verzekeringswereld zullen verder gaan. In de waan van economies of scale.
In de media is ook dat in Nederland 180.000 ondernemers, boekhouders en externe accountants met hetzelfde systeem aan het werk zijn. Hoeveel zouden het er in totaal eigenlijk zijn, in alle sectoren samen?
30 december
Het mislukte hoofdstuk over zelfbeschrijving met behulp van Luhmanns 1e en 2e orde waarneming (culturele tussenruimte) kan met het begrip resonantie herschreven worden, de relaties ermee liggen voor het oprapen. Zoals ook de verdieping van het psychologisch mensbeeld en de krisis daarvan met behulp van Rosa verder uitgewerkt kan worden.
Oriëntering-desoriëntering respectievelijk vervreemding-resonantie als verbijzondering van de oriëntering respectievelijk de desoriëntering.
Blijkens Rosa is ook bij Cramer (1923-2003; een vooraanstaand Duits scheikundige, directeur van een Max Planck instituut voor experimentele geneeskunde) in publicaties uit 1998 het begrip resonantie te vinden.
En bij Plessner, die net als veel andere Duitse wijsgerige antropologie, door Rosa weer verwerkt is in zijn benadering.
31 december
Het jaar dat economisch heel slecht begon, eindigt met topprestaties:
AEX 483; olie 56,96; Dow Jones 19.762; Hang Seng 22.000; Nikkei 19.114
(6 juni waren dit de standen: AEX 430; olie 49,84. Dow Jones 17.750; Hang Seng 20.942; Nikkei 16.642)
Een aanvulling op de stelling van 22 januari – zie boven
Objectivering
De conditie van de cultuur wordt filosofisch steeds in met de tijd wisselende woorden uitgedrukt (Absolute geest, massacultuur, systeem).
Tegenover de conditie van de natuur blijft deze tweede natuur altijd in gebreke (interactie, organisatie, maatschappij).
Kan nu toegevoegd worden: informatiepositie/resonantie voor de laatmoderne cultuur?
En de dialectiek van vervreemding en resonantie kan toegevoegd worden aan de stelling over dialectiek (zie boven).
(zie ook Stiegler, hierboven p. 204, Noosfeer, Negantropoceen).
Overigens geen verwijzing naar Stiegler in Resonanz. Ook geen Floridi (Philosophy of Information) of Verbeek.
In NL schreef Hans Andeweg (Ecointention.com) (al geruimte tijd geleden?) overigens het boek In resonantie met de natuur.
Resonantiestructuren is (zie boven, Cramer) ook een begrip in de scheikunde nog een keer uitzoeken).
Uitnodiging van Kees Kraaijeveld (de Argumentenfabriek), Jos Kessels en Daan Rovers om 20 januari samen met anderen te komen nadenken over het op de kaart zetten van de Denkindustrie in NL.
Met Roland van der Vorst van het Freedomlab (interessante website) en andere bekenden op de lijst uitgenodigden. Er gebeurt een hoop bij dat Freedomlab.
Ik moet nu stoppen om met de buurt samen oliebollen te gaan eten.
Inmiddels heb ik sinds gisteren en vandaag al weer zoveel notities gemaakt, dat het onwaarschijnlijk is dat de Kroniek vandaag stopt.
Is ook nergens voor nodig, besefte ik zojuist zelf – ermee doorgaan is niet(s) méér dan het veranderen van een gemaakt voornemen.
Dus ga ik nog even door. Zoals mijn vrouw net zei: je moet iets te doen hebben.
Lekker motiverend, niet? Maar wel met veel ironie en daarom ook waar.
2016 Onmisbare stijliconen